Българки трупат рейтинг в "Дисни"

Българки трупат рейтинг в "Дисни" | StandartNews.com

Две български момичета са част от рисуваните филми на гиганта "Дисни".

Ива Ичевска и Светла Радивоева работят по най-големите проекти на компанията, като последната им творба "Замръзналото кралство" е на път да се превърне в най-успешния анимационен филм на всички времена. Както всички знаят, историята за ледената кралица Елза спечели "Оскар" за анимация и е 18-и по приходи сред всички киношедьоври.

Ива е в "Дисни" от 10 години - като "осветителен" художник. "Получаваме готовите анимирани сцени и добавяме цвета, текстурата, доизпипваме ефектите. Правим така, че сцените да отговарят на емоционалното състояние на героите". Ива работи по два момента от филма - замръзване на двореца и срещата на двете главни героини. "Опитвахме се да придадем чувства на леда", разказва Ива. За целта тя и колегите й изучават сериозно как се отразява светлината, дори посещават ледения хотел в Квебек. В момента неговият мениджмънт е преобразувал две от стаите като на главната героиня Елза.
Ива учи в Техническия университет в София, а след това заминава за Америка. С хората от "Дисни" се запознава на браншова конференция, а оттогава е работила по "Тарзан", "Чикън литъл", "Рапунцел и художникът". Двете й дъщери очакват всеки неин нов проект с нетърпение.

Светла Радивоева пък прави сцената, в която Елза танцува. Тя очарова шефовете в "Дисни" още като кандидат-стажант. Толкова я харесват, че й предлагат работа веднага. В биографията й е "Разбивачът Ралф". След "Замръзналото кралство" тя се чувства като звезда, особено когато група фенове напада нея и част от колегите й в "Дисниленд". След шампанското на церемонията всеки художник се снима и със статуетката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай