Арт елит се прости с Миряна Башева

Певци, писатели и артисти изпратиха голямата поетеса по звездния й път към Рая

Арт елит се прости с Миряна Башева | StandartNews.com

Десетки колеги, приятели и близки казаха последно сбогом на поетесата и журналист Миряна Башева, която почина на 73 години. Поклонението беше в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Михаил Белчев, Йорданка Христова и Богдана Карадочева, чиито песни станаха хитове по текстове на Миряна Башева, споделиха пред БНР:

"Ще ни гледа, ще ни наблюдава, ще ни коригира с чувството си за хумор, с интелекта си, с вярата си, че България ще бъде по добре - дано, дано, дано".

"Духът ѝ. Нейното бездънно, неизчерпаемо въображение, отношението ѝ към живота, изключителна бохема, самобитна. Тя ни остави толкова много, че ние може само да се учим от нея."

"Отиде си една гениална поетеса. Тя е фантастична. Четете стиховете ѝ. Аз мисля, че много хора ги знаят наизуст".

Съболезнователни адреси изпратиха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова.

"Ярък интелектуалец с покоряващ и прям талант и позиция, с дарба да създава нов ритъм и образи, изпълнени с характер и светла енергия. За нея словото беше нравствена броня и безкомпромисна сатира", пише Радев.

"Нека й е вечно лято, топло и зелено като горски мъх", добавя Йотова, цитирайки прочутото стихотворение на Башева, песен по което изпълнява "Тоника".

"Всички знаят стиховете й "Булевардът", превърнати в песен, тя е като химн на София", припомня кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай