Анна Томова-Синтова празнува 80 /Видео/

Великата оперна прима е възприемана като "сопраното с най-широко амплоа"

Анна Томова-Синтова празнува 80 /Видео/ | StandartNews.com

По повод 80-годишнината на Анна Томова-Синтова Софийската опера и балет поздравява оперната легенда на 22 септември с видео поздрав „На многая лета“ и изложба, разположена във фоайето на театъра. Видео поздрава отваря завесата за подготовката на предстоящата премиера на операта „Ариадна от Наксос“ от Рихард Щраус със солистите на първия ни оперен театър, събужда спомена за златните роли на Анна Томова-Синтова в най-големите оперни театри, с които тя остава в историята на световния оперен театър.

„Изкуството отваря сърцата на хората, пробужда вярата в светлото и истината.“ В това вярва Анна Томова, предава го на артистите, внушава го на публиката. Нещо, което обяснява защо я наричат „примадона със сърце“.

Анна Томова е възприемана като “сопраното с най-широко амплоа“. Тя споделя, че с Пучини и Верди е закърмена. „Това са мои образи. Щраус обаче и Моцарт станаха моя съдба. Те са свързани с маестро Караян и Залцбург. Не съм Вагнеров глас, а обикалях света с Елизабет от „Танхойзер“ и Елза от „Лоенгрин“. Италианските бих сравнила с прекрасно плаване по тихо море, а с немските обичам да бъда водолаз, да се потапям надълбоко. Тези два различни свята са живели в мен паралелно.“

Уроците на певицата към младите са много, но един от тях е изключително важен - “Да има смелостта да прескочи сянката си, да се превъплъти в контрастни нему образи. Способността да се отделиш от собствената си личност е нещо много важно.“

Изложбата очертава пътя на Анна Томова-Синтова в света на голямата опера. Нейни мисли за сцената и живота, мисли на колегите ѝ, диригенти, певци, режисьори от цял свят, критики от цял свят изтъкават изграждат филмовия разказ с изключителни, уникални фотоси от сцената, зад кулисите, с големите личности като Херберт фон Караян и други, както и моменти отвъд сцената.

Всяко пано отваря свой сюжет – „Примадона със сърце“, „Възход и триумф“, „Мисията Караян“, „Арабелисима“, „Живях от изкуство, живях от любов“, „Певческа аристократка“, „Капителът на любовта“, „Повярвай на сърцето си, то никога не лъже.“ В близък план оживява един изключителен живот, отдаден на изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай