Андреа на Жени иска да става фотограф

Андреа на Жени иска да става фотограф | StandartNews.com

Вече съм бакалавър в дизайна, но се изкушавам да снимам сама моделите си, признава внучката на Людмила Живкова

Андреа Стефанова, по-малката дъщеря на Жени Живкова, излиза със самостоятелна колекция за есенното издание на Модната седмица в София - на 15 септември от 19, 30 часа в софийския хотел "Маринела". С дебюта на талантливата госпожица тръгва четвъртата вечер на форума, посветена на младите артисти. Андреа, която е бакалавър в дизайна с диплома от лондонския "Марангони" - една от най-престижните марки в света на стайлинга, ще покаже ефектни и космополитни облекла, по които работи още в института. Обединила ги е с логото "Метемпсихоза" - "Прераждане". Дрехите определено звучат екстравагантно, но спокойно биха могли да покрият събития от бизнес графика на изгряващите лъвици в ситито. Защото силуетът им е класически, а визията е вдъхновена от геометрията и знаците за новото начало. На фокус е кръгът. "Тоалетите са за бизнес дами, които искат да са по-артистични и по-разчупени. Обичам по-шантави неща, но държа силуетът да е лизчистены, споделя Андреа, която е кръстена на баща си Андрей. В лМарангониы е научила много за модата - в часовете по шеф, кройка и конструиране, в определено по-любимите й моменти на сътворяване. "За модата е важно, че се променя всеки ден. А в Англия е различна - няма нищо общо с тази в България. Много по-напред са от нас. Въпреки че програмите тук са тежки. Друга тема обаче е какво ще правят толкова много дизайнери при този толкова ограничен пазар". Андреа от малка е навсякъде с Жени - по офисите, по ателиетата, по подиумите, фотосесиите и ревютата. "Мама винаги коментира с мен и сестра ми Люси това, което създава. Държи на нашето мнение, на идеите ни - ние предлагаме различния ракурс. Но мама

винаги се е съобразявала с желанията ни

Никога не ме е карала да правя нещо, което не ми харесва. Някак естествено приех, че ще се насоча към семейния бизнес. Може би ако сега трябваше отново да определям специалността си, щях да кандидатствам графичен дизайн - още в гимназията ми харесваше. Предпочитам създаването на визиите на компютъра пред шева. Обмислям магистратура, свързана с фотография. Иска ми се да превръщам модата в представление: да измислям дрехи, а после да ги снимам в движение, в динамика, неочаквано и изненадващо, предизвикателно и оригинално. Всичко това развива въображението", споделя Андреа. Тя е категорична, че засега остава тук, в София. "Вече не ми се пътува чак толкова много. Ще помагам на мама, ще започна нещо сериозно. Пет години учих в Лондон. Не ми се седи вече там. А и когато Англия излезе от Евросъюза, всички ще се махнат. Най-малкото защото ще вдигнат таксите за колежите и университетите. Британците доскоро бързо и лесно отпускаха кредити за студенти. Ако веднага, след като завършиш, започнеш работа и получаваш определена сума на година, или ако семейството ти има възможности, връщаш заемите на държавата. Ако не - никой не те тормози. Има много добре изпипана схема - абсолютно информирани са за кариерата ти. Сега все по-трудно предоставят субсидии. Въпреки че в Англия са далеч от съвършеното образование. Но стандартът е много висок, а дипломата - престижна. Когато кандидатствах в "Марангони", ме приеха и в Лондон, и в Париж - но от френската столица забавиха отговора, а аз вече бях платила, за да запазя мястото. Пък и не съм човек, който обича постоянно да се местиы, искрена е Андреа, която си е като у дома край Темза. Тя обаче не робува на марките в академизма - нито по света, нито у нас. "Навсякъде важи простият принцип: "Ако искаш да научиш нещо, няма кой да ти попречи". А в Англия никой не се интересува кой кой е.

Никой не те пита коя е майка ти или кой е прадядо ти

Пък и аз никога не съм уточнявала. Лондон е пълен с дъщери, синове и внуци на президенти и монарси. Може би най-много са наследниците на шейхове от Близкия и Далечния изток. Те обаче най-често учат бизнес. Жалко, че хората извън Лондон са против оставането на Англия в Европа. Те са убедени, че държавата харчи парите им за мигрантите и не желаят това да продължава", коментира правнучката на Тодор Живков, която се гордее със семейството и фамилията си. И сериозно се шегува, че по улиците на Англия ходят достатъчно българи и без нея - ако някой новодошъл сънародник има проблем с езика, достатъчно е само да се огледа и веднага ще му се притекат на помощ.

"Обичам Лондон, харесвам Англия. Но оттам няма как да се включа в колекциите на мама или пък да правя собствени. Да остана още две години на Острова, вероятно ще ми дойде в повече. Скучно ми е да ходя само на лекции. Искам и още нещо. Няма съмнение, че модата е в криза - не като фантазия, а като бизнес. Хората нямат възможности. Дори най-големите марки печелят от аксесоари. Роклите от кутюр рядко са продаваеми. Те се правят за престиж. Вървят само всекидневните дрехи. Безкрайно трудно е да се наложиш сред конкуренцията. Оригиналните идеи не са всекидневие. Дори най-талантливите дизайнери се обръщат назад. Получава се превъртане на стила. Стига се до странности, за да си интересен. Отново на ход е унисексът. В "Селфриджис" направиха цял етаж за жени, които искат да се обличат като мъже. Доста фирми разработват тази концепция. Жалко, че витрините у нас са пълни със стари колекции. А пък надценките са страшни".

Андреа се чувства прекрасно в София. "В Лондон животът е коренно различен - няма нищо общо със спокойствието в България. Дори на улицата е страхотна блъсканица. Но въпреки че е пълна лудница, никой не си позволява да нарушава правилата, нито пък да превишава ограниченията в скоростта. Тук всеки си прави, каквото си иска. Българите уж искаме контрол, но не сме възхитени, когато някой го налага. Имаме свобода, но прекаляваме с нея. Чувството за мярка ни липсва". Андреа открай време е възпитавана с философията, че трудът и талантът са по-важни от всичко останало. Но е убедена, че трябва и късмет. В момента го пожелава и на сестра си Люси. По-голямата дъщеря на Жени и Андрей, която е кръстена на баба си Людмила Живкова, завърши преди година и половина интериорен дизайн в Ню Йорк и в момента е на стаж в мегаполиса. "По света е много сложно да се успее. Може да си най-добрият, но всичко зависи от обстоятелствата".
Андреа води активен социален живот в родината - излиза с приятели, прескача до морето или планината, въобще не пропуска възможност за екскурзия из България. "Обичам да обикалям. Могат да се посетят много и различни места, но хората не го осъзнават. България е толкова красива. Докато в Англия няма къде да отидеш - добре, че е Лондон. Целият свят се изсипва в него".

Тези дни дъщерята на Жени се кани да спортува активно. Може би ще си спомни времето, в което е тренирала гимнастика. лНякога нямаше как да й се отдам - трябваше да зарежа всичко друго. Сега мога да тръгна отново за удоволствиеы. Като дете свири и на пиано - от градината до италианския лицей, но надали пак би седнала пред нотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай