Неделя,

Алекс Чикон гостува на София филм фест

От: Агенция Стандарт -
Алекс Чикон гостува на София филм фест
A
A
A

Световноизвестният алпинист Алекс Чикон и режисьорът Айтор Барес ще гостуват у нас, за да представят „Еверест - едно свръхчовешко предизвикателство“ на София филм фест.

Чикон е от най-успешните височинни алпинисти през последните години, специалист по изкачвания през зимата. На покоряването на връх Еверест са посветени десетки филми и книги - повече отколкото на което и да е друго постижение на човешкия приключенски дух. Хората, крачка по крачка, установяват своята власт дори и над териториите с най-екстремни условия за живот на Земята. Едно от най-големите съвременни предизвикателства е изкачването на Еверест (8848 м) през зимата без използването на кислородни бутилки. Вечно търсещият нови постижения Алекс се отправя именно към това свръхчовешко изпитание – зимно изкачване на най-високия връх на планетата.

„Алекс стои най-близо до това, което бихме нарекли планински „супергерой“. Физически той е много силен. В състояние е да издържи на условия, които бързо биха сложили край на всяко нормално човешко същество. Ето защо ние определяме проекта като „свръхчовешко предизвикателство“, казва режисьорът.

В основата на филма е желанието да бъде представена човешката страна на приключението - трудния живот в базовия лагер, ограничените часове светлина и екстремните температури, всички перипетии, свързани с аклиматизацията, и най-накрая - достигането до върха. Това е едно изключително изживяване, което позволява зрителят да се наслади на приключението от първа ръка.

Не се случва често алпинист от величината на Алекс Чикон да гостува два пъти в една страна в разстояние на месеци. След фестивала в Банско, всестранно надареният 38-годишен алпинист от страната на Баските се отправи със своя екип към поредица зимни предизвикателства, защото зимните премиери са неговата страст. В началото на януари 2020 експедицията се поздрави с нов ледено-скален маршрут наречен Lorezuri, 18-часово непрекъснато катерене сред дивата природа на Антарктида. Презареждане в Европа и ето, че екипът, вече е в Хималаите. Следва изкачване на един от най-красивите върхове на планетата – Ама Даблам (6812 м), по пътя към целта, която мнозина определят като свръхчовешко изпитание - премиерно зимно изкачване на Еверест без използване на кислородни бутилки.

Алекс Чикон е роден е през 1981 година в Лемона, Баската автономна област на Испания. Той е 13-то поред дете в семейството, неуморен авантюрист, безстрашен пред трудностите. Водят го за първи път на преход в планината, когато е на. През 2003-а, когато е на 21, той стъпва на първия си осемхилядник - Броуд Пик (8051 м). Оттогава участва в около 30 експедиции по цял свят. Шест години работи и като височинен оператор за ТВ програмата „Al Filo De Lo Imposible“, а след това решава да се впусне в ново приключение. Така се ражда вдъхновението му за зимните експедиции, с които е най-известен в момента.

Въпреки младостта си, до момента Чикон е изкачил 11 от 14-те най-високи върха на планетата. От 2011 година всяка зима той е на експедиция в Хималаите. През 2013 година прави първо зимно изкачване на шестхилядника Лайла (6096 м) в долината Хуше, Каракорум, Пакистан. През 2016 година участва в първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м), с италианеца Симоне Моро и пакистанеца Али Садпара. Зимата на 2016-2017 година прави първия си опит за зимно изкачване на Еверест (без кислород), но се отказва заради влошени метеорологични условия. Следващата зима (2017-2018) прави втори опит, но отново не успява. Миналата зима Чикон и екипът му бяха на К2 - последният неизкачен през зимата осемхилядник - цел, която не е постигната и от руско-казахстанско-киргизката експедиция.

Новият опит за изкачване на  Еверест е предизвикателство от класа, което предполага Алекс да изяви целия комплекс от негови качества. Той представлява отражение на всичките му търсения и път до момента: неистово влечение към приключенията, височината, изследователския дух и алпинизма, ангажираност към природата и кинематографията в едно. Идеята е цялото начинание да бъде заснето с помощта на Карлос Рубио, който снима всяка негова крачка по време на изкачването, така че Алекс да може да разкаже тази страхотна история по време на гостуването му на София филм фест.

Режисьор на продукцията е 44-годишният Айтор Барес, испански режисьор и катерач. В киното стартира като оператор в ТВ поредицата „Al Filo De Lo Imposible“. Зад гърба си има богат опит в експедиции до недостъпни и непознати за широката публика места в Хималаите, Каракорум, Канада, Перуанските Анди, а много пъти снима и на най-високите върхове „по ръба на невъзможното“ - на Еверест, Анапурна, Манаслу и К2. Продуцентската му къща създава документални филми за приключения, алпинизъм и екстремни спортове. За канала AXN той режисира няколко продукции, сред които и 56-минутен документален филм за изкачването на К2 от Карлос Сория - катерач, скиор и алпинист на високо ниво, поддържан от марката Trangoworld. Барес е неуморен перфекционист, търсещ винаги най-добрия кадър. Последният му филм „Еверест: едно свръхчовешко предизвикателство“ е връх в неговата кариера. Оператор и ръководител на снимачния екип е 31-годишният Пабло Магистер, височинен оператор е 32-годишният Карлос Рубио.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички