Събота,

Актьори хапват мощно на сцената

От: Администратор -
A
A
A

"Защото на мама така й харесва" - известна комедия от унгарския драматург Жолт Пожгаи, изкуши Лилия Абадажиева и тя я постави в театър „Възраждане" в дует със съпруга си, отличния художник и костюмограф Васил Абаджиев. В ролите са Донка Аврамова- Бочева, Лиляна Шомова, Мариана Жикич, Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Христо Станчев. Абаджиева – която каквото и да прави, винаги е повлияна от Шекспир, тръгва от неговата философия, че целият свят е сцена и всички ние сме актьори – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли. В аристократичната къща на фамилия Джанутри в Бергамо семейството се е събрало, за да почете паметта на Салваторе, най-малкия син на госпожа Мария. Но идва тайнствен непознат, който разкрива лъжата, в която живеят всички.

„Невъзможността на човека да намери истинското си лице е тема, която изследвах в "Хенри IV" на Луиджи Пирандело. От една страна всеки те вижда по свой начин, от друга ти се изгубваш през социалните маски, които сам си налагаш. В непрестанната смяна на образа за себе си става все по-трудно да откриеш собствената си същност. Пиесата "Защото на мама така й харесва" през преувеличена комедийна оптика ни дава да разберем, че мнимият ни живот ни отдалечава от същностния или от този, който копнеем да имаме. Важно ли е изобщо дали сме истински или копия? Не плачем ли, не се ли смеем по същия начин като онези, които бихме искали да бъдем? Дали е атавизъм от детството или е тъга по изгубения рай? Дали пък се прави със спекулативни цели", коментира Лилия Абаджиева.

Мариана Жикич, която е в ролята на майката, споделя: „Един от многото въпроси в пиесата е: Кое е по-добре - децата ти да са такива, каквито си ги представяш, или други, каквито са в същност. Героинята Мария няма нищо общо с мен, но затова пък предизвикателството е голямо". Свежен Младенов е влюбеният в нея мъж, който е дошъл да разбие всички илюзии, в които Мария живее. „Би трябвало да сме истински. Всеки изисква това от приятелите си, но сам трябва да се замисли доколко е реален пред тях", казва актьорът. Разточителната вечеря, разкриваща не особено високи страсти и помисли сред героите, напомня за посланията в италианския кинохит "Голямото плюскане" на Марко Ферари.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички