Петък,

Ако честта и достойнството изчезнат, идва краят

От: Албена Атанасова -
346
Ако честта и достойнството изчезнат, идва краят
A
A
A

Милена Фучеджиева, която в тандем с Елена Иванова сътвори сценария за „Ягодова луна“, казва: „Хората с вродено чувство за чест са застрашен вид. Тук и сега е особено трудно да се устои на провокациите – трябва да избереш: безгръбначно или личност“. Дамата, която е другото име още на „Седем часа разлика“ и „Пътят на честта“, е убедена, че моралът и достойнството ни правят хора.    

- Госпожо Фучеджиева, в Щатите - където вие живеете и работи в продължение на доста години - професията на пожарникарите е издигната на пиедестал, а у нас почти не се говори за нея. От къде тръгна вашата история и какво провокира любопитството и интереса ви?

- Желанието ни с Елена Иванова е и в България тези смели и жертвоготовни мъже да получат заслуженото от тях внимание. В крайна сметка най-неподкупната професия на планетата е пожарникарската. Не можеш да дадеш на някого 100 лева в повече и да му кажеш „Изгаси само моя пожар“. Пожарникарите не се интересуват кой е беден и кой богат. Когато спасяват животи, за тях това няма значение. Работата им не се измерва с пари - там корупция не може да има. Затова и пожарникарите навсякъде са обичани и уважавани хора, към които трябва да се отнасяме с благодарност - защото рисковете, които поемат, със сигурност не са финансово достатъчно обезпечени. Присъствахме на благотворителен търг за деца на загинали пожарникари. Да, понякога тези хора загиват по време на служба, за да спасят нечий живот, а след себе си оставят сираци и вдовици. Това не бива да го забравяме.

- Няма съмнение, че пожарникарите са мъже на честта и достойнството - дефицит ли са тези качества тук и сега?

- ези качества никога няма да изчезнат, защото това означава край на човечеството. Винаги ще има хора, които ще пренебрегват личния си интерес в полза на обществото - те са двигателите на промяната. Вярвам, че сред младите българи има много честни и достойни хора, надеждата ми е в тях.

- Kой беше най-трудният момент, докато писахте сценария?

- Беше изключително интересно да се запознаем отвътре с пожарникарската професия, да слушаме истински истории, които по-късно вкарахме в сценария. Винаги най-трудно е началото -  особено на история, в която е преплетена конкретна професия. Благодарни сме на всички от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които ни помогнаха да направим образите в "Ягодова луна" достоверни. - Какви бяха най-инфарктните моменти по време на снимките?

- Инфарктните моменти в продукционния процес на един сериал са твърде много, за да бъдат изброени - предпочитаме да се фокусираме върху крайния резултат. Един от интересните елементи в "Ягодова луна" е използването за пръв път в България на технологията за подмладяване. Благодарение на Андрей Борисов, който направи и всички специални ефекти, зрителите ще видят Христо Мутафчиев, Стефка Янорова, Деян Донков, Невена Бозукова и Ивайло Захариев значително подмладени.

- Кои са вашите фаворити от международния сезон на статуетките? Какви, според вас, са тенденциите в Холивуд - да очакваме ли изненади?

- Все още не съм изгледала всички филми и не мога да коментирам. В два филма, които много харесах – „Жокера“ и „Брачна история“ - видях, че има връщане към стила на правене на кино от 70-те. Никой от тях не "измисля топлата вода", но поне успяват да възстановят чувството, което изпитвах, гледайки филмите от една епоха, създала огромно кино. Иначе в момента киното е в сериалите. В по-голямата си част филмите губят битката със стрийминга. Киното и киносалоните са в криза.

 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички