Неделя,

Ако Ботев беше жив, щеше да е клиент на съда в Хага

От: стандарт -
467
Ако Ботев беше жив, щеше да е клиент на съда в Хага
A
A
A

"Като завиха сирените, дори да не съществуваше Ботев в реалната наша история, щяхме да го измислим.  И то точно в днешното време, когато все по-често мислим върху думата "спасение" от заобикалящата ни все повече пандемична планетарна действителност", каза писателят Димитър Недков за "Денят ON AIR" в деня, в който се навършват 144 години от гибелта на поета-революционер.

Той посочи, че Христо Ботев е повече от нужен в наши дни.

"Попитах се възможна ли е България без Ботев. Възможно ли е отечеството без Ботев и Левски. Има ли смисъл понятието "родина" без тези два стълба, върху които все още се крепи все по-опустошеният и все по-опустяващ български храм. Ако днес Ботев беше жив - може би щеше да бъде клиент на Международния съд в Хага, обвинен за доноси под формата на защитени свидетелства на либералната секта, която вече като елит слиза, отива си", допълни той пред Bulgaria ON AIR. Недков коментира, че най-вероятно Ботев щеше да бъде обвинен заради случката с отвличането на кораба "Радецки".

"Той не пише паметни записки, той не рисува комикси, за да докаже правотата на делото. Публицистиката на Ботев е най-тежкият обвинителен акт срещу най-голямото престъпление - родоотстъпничеството.  Длъжни сме да обясним на поколенията след нас защо вечерите не настават, защо небосводът не се обсипва със звезди. Огромната пропаст, която зее между нас и Ботев, в момента обяснява защо пандемията, която ни сполетя, предизвика този процес - подмяна на елитите", категоричен е той.

Писателят посочи, че когато политиците не са успели да обяснят поредицата си от грешки, които допускали, се оправдавали с конспиративни теории.

"Човекът изгуби човека в себе си, защото нещата, които ни ги поставиха в началото на 21 век, са неща, които подсказаха, че някои хора на планетата са се помислили за богове. Смятам, че операция "коронавирус" беше предизвикана за тестване на определена система - да самоизолираме хората, да видим без кои социални групи можем. Парите загубиха стойност отдавна. Само по нашите географски ширини ходи дълбокото заблуждение, че парите са всичко", каза още писателят.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com