Академията не признава и жените

"Moмиче за милиони" бе последният награден филм с жена в главната роля

Академията не признава и жените  | StandartNews.com

Нова атака срещу Оскарите

Последният най-добър филм с героиня в главната роля бе "Момиче за милиони"

След като седмици наред Академията понасяше обвинения за това, че дискриминира афроамериканските филми и скрито изповядва расистки принципи, дойде и втора атака на тема толерантност. Нападките срещу журито този път са за това, че е отличило единствено мъжки истории. От изоставен на Марс астронавт ("Марсианецът" с Мат Деймън) през сам в дивата пустош трапер, борещ се да оцелее и отмъсти ("Завръщането" с Лео Ди Каприо), до заредени с тестостерон брокери и упорити репортери (журналистическата драма "Спотлайт")- мъжкият свят отново доминира в тазгодишната надпревара за Оскар за най-добър филм, оставяйки за пореден път жените на заден план.

Топнаградата на американската Академия за кинематографично изкуство и наука не е печелена от филм с жена в главната роля от 2005 г., когато беше отличена великата лента на Клинт Истууд "Момиче за милиони" с Хилари Суонк. Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд, недоволстват зад океана.

Скандалът около изцяло белите "Оскар"-и, който се вихри за втора поредна година, засенчи до голяма степен отразяването на наградния сезон. Това обаче не променя факта, че доминираната от мъже надпревара е показателна за по-мащабното неравенство между половете в Холивуд, отбелязват феминистки организации.

И припомнят, че "Бруклин" и "Стая" - двата "женски" филма в надпреварата за топотличието, този сезон така и не попаднаха в полезрението на наблюдателите като потенциални призьори.

"Женските филми по традиция по-трудно си проправят път до студиото. Студиата никога не са били напълно убедени, че женският кинопазар изобщо съществува", казва продуцентката ветеран Линда Обст. И добавя, че това схващане не се е променило въпреки касовия успех на високобюджетни филми с жена в главната роля - "Игрите на глада" с Дженифър Лорънс, "Дивергенти" с Шайлин Удли, "Луси" със Скарлет Йохансон и "Междузвездни войни: Силата се пробужда" с дебютантката Дейзи Ридли. Впрочем, именно фактът, че главните герои в новите "Стар Уоърс" са жена и афроамериканец, според мнозина е причината лентата да остане незабелязана от журито, което раздава статуетките. Според проучване, публикувано миналата седмица, жените са съставлявали едва една трета от персонажите с реплики в 414 холивудски филма и телевизионни продукции през 2014 г.

"Основната част от проблема е в това, че филмовите студиа се придържат към бизнес модели с доказан предишен успех. В резултат на това историята се повтаря отново и отново. Филмите с популярни мъже в главните роли са печеливши и формулата се прилага всеки следващ път. Филмовата индустрия е мързелива. Когато трябва да избира, тя не иска разнообразие, а залага на сигурното. Така се репродуцират едни и същи стереотипи", твърди Катрин Филипс, която преподава лидерство и етика в Колежа по бизнес към Колумбийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай