Силви Вартан стана почетна столичанка

 Силви Вартан стана почетна столичанка | StandartNews.com

Йорданка Фандъкова дари гостенката с ръчно тъкана покривка и керамична купа

"Малкото момиченце, което напусна България на 7 години, всъщност никога не си е тръгвало. То още е тук." Това заяви световно известната певица от български произход Силви Вартан, когато получи отличието "Почетен гражданин на София" със символичния ключ. Знакът беше връчен на звездата от председателя на общинския съвет Елен Герджиков в присъствието и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Видимо развълнувана, Силви Вартан сподели, че много би искала в този момент родителите й да са до нея и да видят как получава признанието на софиянци. "България и София имат огромно място в моето сърце. Не минава и ден без поне един български спомен да не мине през главата ми", заяви Вартан. Тя получи признанието на софиянци заради многобройните си дарения за общински болници и детски домове на територията на столична община.

"Благодарни сме ви за това, както и за постоянното подчертаване на вашата връзка с България и София и че не ни забравяте. Вие бяхте обявена за най-добрия френски изпълнител на ХХ-ти век и няма българин, който да не се гордее, че сте родена тук", заяви Елен Герджиков. Кметът на София Йорданка Фандъкова подари на Силви Вартан ръчно тъкана покривка и декоративна керамична купа. Световната звезда посети общината заедно със своя съпруг, филмовия и музикален продуцент Тони Скоти, с нейни български роднини както и с директорката на Фондация "Силви Вартан за България", приятелка на майка й, Теофана Теохарова. В началото на срещата си с Йорданка Фандъкова Силви заговори на български:

"Винаги съм много доволна да се върна в родината си. За съжаление моят български е на нивото на едно дете и ми е малко трудно да се изразявам добре.

Силви Вартан посети вчера и Музея за история на София. Тя разгледа експозицията реставрирана с нейно дарение от 19 000 евро, които тя даде в края на януари, обясниха от Столична община. С тях специалистите реновираха икони, стенописи, църковна утвар и владишки трон от XVIII век. Те са изложени в залата, посветена на Софийската Света гора, наречена "Силата на духа". Музеят, който се намира в сградата на Централната минерална баня, ще бъде отворен официално за посетители през септември.

Маратонът на Силви продължава и днес - с типичната за нея скорост и енергия на макс, гарнирани с много чар и усмивки. Довечера във Френския център страхотната дама ще раздава автографи върху новата си биографична книга "Дума по дума" ("Колибри"). Утре е грандиозният концерт в НДК. За сценографията и режисурата се е погрижил Тони Скоти, съпругът на Силви. Тя излиза с осем музиканти, две беквокалистки и много светлини. Шоуто, организирано от "БГ саунд стейдж" и "Кийн акст", обещава много темперамент и блясък. То промотира най-новия диск на звездата - "Силви в Нашвил", с който тя прави рязък завой към американския блус и кънтри рок. Албумът е 40-и поред и с него Вартан отново е номер едно във Франция. Силви признава, че всичко това е в името на динамиката и по-популярен стил. С албума тя се връща във времето от преди близо 50 години, когато едва на 20 записва в "RCA Victor studios" с величията Чет Аткинс и Елвис Пресли.

Първият концерт на Силви в България беше през 1990 г., когато 4000 пяха и плакаха с нея в зала номер едно. Тогава българите осъзнаха пределно ясно, че "Я кажи ми, облаче ле бяло" за пореден път се превръща в официален химн на емиграцията. Силви обясни, че това е любимата песен на баща й и цялото им семейство, което заминава за Франция в края на 1952 г., подгонено от следвоенните лишения и репресии. Утре вероятно отново ще прозвучат "Я кажи ми, облаче ле бяло" и напоената с печал и любов La Maritza.

Силви започва кариерата си едва на 17 и само за две години се превръща в идол на Франция - 6 песни от първия й албум с нейното име влизат в европейската класация. През 1962-а тя изпълнява хитове на Пол Анка, "подгрява" в зала "Олимпия", а Шарл Азнавур пише за нея прочутата La plus belle pour aller danser. Участва в голямо турне с легендарния Жилбер Беко, излиза на една сцена с "Бийтълс", а през 70-те с Джони Холидей за първи път в света събират 200 000 на шоуто си. Двойката застава пред камерите за култовия филм "Търсете идола". През април на 1965-а г. в църквата на градчето Локонвил в присъствието на над 2000 фенове и 180 журналисти момичето от Искрец се омъжва за Жан Филип Сме, известен на света като скандалния Джони Холидей. Раждането на сина им Давид е най-щастливият миг в доста бурния им съвместен живот. Съпрузите изнасят над 50 концерта в "Олимпия", Силви пее от Франция до Япония, в Чили, Аржентина, Уругвай. "Разписанието с полетите ми беше дълго поне два метра", споделя по-късно певицата. Когато тя напуска разюздания Джони и иска развод, той прави опит за самоубийство и Силви се връща при него. Следва серия от раздели и събирания - финалът настъпва през 1980 г. Междувременно се случва драматичната катастрофа, при която Силви оживява на косъм. Най-добрите пластични хирурзи в Америка връщат красотата й. Вартан отново поема юздите на живота си - 40 милиона продадени копия на албуми, 1300 песни, 2000 корици на списания, шест филма и хиляди разпродадени концерти.

"Съдбата пожела мъжът, когото обичам, да работи в Лос Анджелис. Но моята публика и повечето от най-близките ми и любими хора са във Франция", споделя Силви за щастливия си живот с Тони Скоти. Дъщеря им Дарина вече е студентка в Калифорния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай