"Младост" обра Европейските оскари

 "Младост" обра Европейските оскари | StandartNews.com

Шарлот Рамплинг е най-добрата актриса на Стария континент

"Младост" на Паоло Сорентино обра Европейските оскари, както се наричат филмовите награди на Стария континент. На пищна церемония в Берлин преди вечер безспорният шедьовър на прочутия италианец получи 3 отличия от 5-те си номинации - за най-добър филм, режисьор и актьор - за превъплъщението на сър Майкъл Кейн в главната роля. Драматичната, но и много смешна история за почивката на двама застаряващи хора на изкуството и другите обитатели във висококласен швейцарски курорт срещна одобрението и на българските зрители по време на отминалия "София филм фест". В "Младост" участват и звездите Харви Кайтел, Джейн Фонда и Рейчъл Уайз. "Това е оптимистичен филм, който е направен, за да прогони нечии страхове и по-специално моите. Защо е озаглавен така? Човек може да гледа към бъдещето независимо от възрастта си. Това е условието, за да останеш млад. Бъдещето ни дава свобода, а свободата ни дава усещане за младост", каза Сорентино, който миналата година спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Великата красота".

Най-добра европейска актриса е Шарлот Рамплинг за участието си в "45 години", който представя отношенията на женена двойка в навечерието на 45-тата годишнина от сватбата им. Рамплинг получи и приза за цялостно творчество. Гръцкият кинаджия Йоргос Лантимос и неговият сънародник Ефтимис Филипоу спечелиха наградата за най-добър сценарий за последната лента на Лантимос - фантастичната история "Омарът" с участието на Колин Фарел и отново на Рейчъл Уайз. Публиката даде своето отличие на испанския трилър "Блатиста местност", в който няма изявено присъствие на холивудски актьори. Наградата за документален филм получи "Ейми", който отразява животът и кариерата на покойната поп певица Ейми Уайнхаус.

Призът за "Европейско постижение в световното кино" отиде в германския актьор Кристоф Уолц, който през последните години се прочу с участията си във филмите на култовия американски режисьор Куентин Тарантино. Наградите се раздават от Европейската филмова академия, основана през 1988 година, която е съставена от над 3000 представители на филмовата индустрия и критиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай