9 хита си оспорват „Златната липа“

Фестивалът за ново европейско кино започва на 1 юни в Стара Загора

9 хита си оспорват „Златната липа“ | StandartNews.com

9 актуални екранни хита си оспорват гран при на „Златната липа“. Седмото издание на фестивала за ново европейско кино стартира на 1 юни в Стара Загора.  До 5 юни зрителите ще гледат в конкурса на елитния форум някои от най-силните творби, създадени през последната година. „Заглавията са внимателно подбрани, така че международното жури, което тази година ще бъде председателствано от Илиян Джевелеков („Вездесъщият“, „Love.net“), ще бъде затруднено със сигурност в избора си“, коментира създателят и  директор на „Златната липа“ Магдалена Ралчева.

Шест от включените в състезанието ленти са копродукции. Между тях е и „Ага“ - българското предложение, което ще се бори за „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър актьор“, „Най-добра актриса“, „Най-добър режисьор“, както и за специалното отличие на Съюза на филмовите дейци. Копродукцията между България, Германия и Франция с режисьор Милко Лазаров имаше премиера  на „Берлинале“, където направи изключително силно впечатление на публиката. „Зрителите са останали като хипнотизирани на местата си доста време след финала на прожекцията“, споделя  Магдалена Ралчева. Драматичната история е за мъж, който след смъртта на съпругата си се опитва да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга. Сценарият е на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, оператор е Калоян Божилов, а в ролите са Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев. „Áга“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров след „Отчуждение“ (2013).

Франция и Белгия влизат в надпреварата с  „Болката“ на Еманюел Финкел (2018) по романа на Маргьорит Дюрас. Действието пренася в лятото на 1944 година, когато Франция все още е под немска окупация. Писателят Робер Антелм, голяма фигура на съпротивата, е арестуван и депортиран. Неговата млада съпруга Маргьорит, писателка от съпротивата, среща Рабие, френски агент от Гестапо. Готова на всичко, за да намери съпруга си, тя започва двусмислена връзка с този неприятен човек, но и единственият, който може да ѝ помогне. Еманюел Финкел е бивш асистент на Жан-Люк Годар, един от най-големите почитатели на Дюрас. „Болката“ е петият му игрален филм.

Русия се представя с „Глинената яма“ – последният филм на вече покойната легендарна актриса и режисьор Вера Глаголева по сценарий на Олга Погодина-Кузмина. Действието се развива в отдалечен руски град през 90-те години, където животът изглежда замръзнал и подходящ да се скриеш от неприятностите на големия свят, за да лекуваш раните на душата си. След неуспешен опит „да живее в Москва“, главната героиня Мила решава да се върне в къщата на майка си, където заварва сватбата на сестра си с красив мъж от Централна Азия. Той става причина за нови страсти. Ужасни обрати очакват участниците в семейната драма.

Исландия прави премиера на  „Златната липа“ и конкурса на фестивала с „Жена на война“   на Бенедикт Ерлингсон (2018).  Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава, докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче. Бенедикт Ерлингсон е изявен режисьор, писател и актьор. „Жена на война“ е вторият му игрален филм, който е селектиран на 57-то издание на Седмицата на Критиката в Кан.

Унгарският „Залез“ (2018) /на снимката/ в копродукция с Франция е режисиран от Ласло Немеш. В  Будапеща през 1913-а пристига Ирис Лейтер - с големи надежди да работи в легендарния магазин за шапки, който е принадлежал на покойните ѝ родители. Тя е приета студено от новия собственик Оскар Брил, но при нея идва мъж, който търси някой си Калман Лейтер. Отказвайки да напусне града, младата жена тръгва по следите на Калман, защото той е единствената ѝ връзка с миналото. Приключението ѝ я повежда из тъмните улици на Будапеща...  „Избор“ (2018) от Естония, режисиран от Лина Тришкина-Ванатало, е за 30-годишен строителен работник, който една съботна утрин получава разтърсваща новина – приятелката му, която не е виждал повече от 6 месеца, е на път да влезе в родилното. Тя обаче не е готова за майчинство и ако Ерик също не иска детето, то ще бъде прието за осиновяване. На него се пада трудната задача да направи своя избор.

„Избор“ е дебютът на Лина Тришкина-Ванатало и е естонският кандидат за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен Филм.

„Съседи“ (2018) е от най-любопитните заглавия - филмът на грузинския режисьор Гигиша Абашидзе е копродукция между Грузия и Македония. Комедията разказва историята на съседи в стария Тбилиси, които започват квартална война със със  семейство, склонно да продаде имота си на новопоявил се инвеститор, който иска да изкупи дворовете и къщите им.

 Осмото заглавие в конкурсната програма е датският „Чаровникът“ (2018) на Милад Алами, създаден в копродукция със Швеция и Франция. Почти всяка вечер красивият Есмаил облича костюм и се отправя към добре познатия луксозен винен бар, търсейки случайни жени за забавление. Есмаил не е типичният гражданин. Ирански емигрант, живеещ в Дания, той трябва скоро да намери датска партньорка или да бъде депортиран. Времето тече, а напрежението нараства, когато завладяваща млада жена влиза в живота на Есмаил, заплашвайки да преобърне живота му.

Последното, девото предложение, идва от Австрия - „Ченгета“ (2018) на Стефан Лукас. Крис е обучаван от специалните  полицейски части, a динамичният му всекидневен живот е изпълнен с напрежение. Когато прострелва човек по време на операция при самозащита, колегите му се отнасят с него като с герой, но външният свят реагира с остра критика... Тези от зрителите, които познаят коя от 9-те ленти ще спечели наградата за „Най-добър филм“, ще получи специален подарък. Стартът на играта е във фейсбук. „Златната липа“ 2019 ще покаже 54 филма през петте фестивални дни и вечери в Стара Загора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай