Вторник,

40 рисунки „Рицарят в мен” от Варна отиват на националната изложба

От: Failed to load user -
5912
40 рисунки „Рицарят в мен” от Варна отиват на националната изложба
A
A
A

Да възцарим неувяхващите добродетели, призова малките творци Румен Ралчев, Велик приор на Велик Приорат

Ще възстановим мъжеството, благородството и всички неувяхващи добродетели на рицарството.Това е целта на националния конкурс „Рицарят в мен", каза за националната инициатива на Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат–България Велик приор генерал-майор Румен Ралчев пред препълнената зала с деца и учители в Арт студио на радио Варна.

От стените му грееха рисунките на младите творци, които бяха класирани на регионално ниво, отсяти от жури с художници и наредени от куратора и известен галерист Валерий Пощаров. 40 рисунки от морето ще отидат на националната изложба в София, която ще бъде открита в навечерието на 24 май-Деня на славянската писменост. Тя ще покаже 300 от най-добрите творби на децата до 15 г в цялата страна.Първите 20 ще отидат в Брюксел и в сърцето на Европа ще покажат колко талантливи и хубави деца има България, каза Ралчев.

Първите 10 ще получат от Ордена едногодишни стипендии, за да се усъвършенстват –с часове при големи художници, с необходимия набор от четки и бои. Конкурсът става ежегоден, за да се прояви талантът, фантазията и трудът на българските деца.Животът не е рицарски бой, но е постоянна битка и нека всеки, който я спечели, обръщайки се назад, да види ,че е тръгнал за победата си от един конкурс, каза Великият приор.

Рицарството не е само доспехи, а е символ на благородство , човеколюбие и дори милосърдие, добави кураторът Валерий Пощаров. В сред отличилите се творби от Варна има интересна интерпретация, според която юнакът и златната ябълка, убил триглавата ламя, е рицар.

На 20 март победителите в регионалния конкурс „Рицарят в мен", сред които има деца от Варна, Провадия и от село Гроздьово ще засадят по едно дръвче в градинката на храма "Св.Петка" в морската столица, обяви Младен Станев, командер на командерия Цар Калоян"във Варна.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички