4000 уникални оръжия в колекция "Ватев"

4000 уникални оръжия в колекция "Ватев" | StandartNews.com

Мечове "Ромфея", ножове "махайра" и 482 боздугана крие съкровищницата на пловдивския галерист

ВИЗИТКА:

Бойко Ватев е журналист, политик, галерист и страстен колекционер на оръжия. Роден е в Плевен, но от много години живее и работи в Пловдив. Още в ученическа възраст започва да тренира фехтовка. Печели републиканска титла през 1976 г., носител е и на купата на България през 1977 г. Година по-късно става балкански шампион по шпага с отбора на "Академик". Завършва Софийския университет "Климент Охридски" специалност "Българска филология".
Преди 10 ноември 1989 г. публикува карикатури във в. "Старт". Репортерства във в. "Импулс и в. "Кооперативно село". След промяната е в пловдивския "Глас". Като журналист работи 15 години.
През 1994 г. заедно с Камен Шишманов дава живот на галерия "Ромфея" на място, предоставено от общината. Тя е втората в България специално проектирана и изцяло новопостроена частна галерия, която показва съвременно и класическо изкуство. Бойко Ватев е депутат в 40-то Народно събрание от листата на ВМРО.
Ватев е заместник-председател на Клуба на колекционерите. Наскоро на книжния пазар излезе уникалното издание "От камъка до барута: Боздуганите от днешните български земи" на Стоян Попов, в което е направена класификация на всички боздугани в колекция "Ватев". Тепърва ще излезе и втори том на внушителния труд, фокусиран върху Античността и показващ другите артефакти от съкровищницата на пловдивския галерист.
Бойко Ватев ще покаже част от експонатите в изложба, която ще бъде открита на 11 май в Археологическия музей под тепетата.

-----------------------------------------------------

На оръжията, както и на жените, е нужна красота, твърди легендарният оръжеен инженер Михаил Калашников. Крилатата фраза, изречена от създателя на автомата, потвърждава, че няма момчета, които да са забравили войните, водени в двора на училището със саби и мечове, пистолети и щитове в ръка.

За разлика от едните, които израстват и забравят сраженията от детството, Бойко Ватев не изневерява на страстта си вече 40 години. Колекцията му от праисторически, антични и средновековни оръжия и военни атрибути е изключително богата - с над 4000 предмета. Сред тях са 482 боздугана - най-впечатляващата сбирка в света. За справка - Британският музей има 40. А всичко тръгва от един обикновен боздуган

НАЧАЛОТО

Баща ми имаше богата нумизматична колекция. Наследих я, но покрай тренировките в залата се запалих от съвсем друга страст - да събирам оръжия, признава Ватев.

Така без много колебания бившият спортист превръща златните и сребърни монети в желязо и бронз. Със страст разменя благородния метал за боздугани и други оръжия. В началото са по-обикновените експонати, но постепенно в експозицията попадат истински произведения на изкуството, изработени със завидна прецизност, украсени с надписи и инкрустации.
Много от оръжията са нагледно доказателство за това, че човекът е влагал най-напредничавите постижения на своето време в изработката им. В колекцията има боздугани от бронз и желязо, покрити в злато и инкрустирани със сребърни пъпки, с остри или дъговидни ребра, кубични, бъчвовидни, с три вида шипове, звездовидни, с висулки, с мрежа от ромбове. Някои от тях са датирани от 5-ото хилядолетие преди Христа.

ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО

Въпреки че за неизкушените златните и сребърните монети имат по-реална материална стойност, за колекционери като Ватев всеки експонат, макар и от желязо, е неизмеримо ценен.

Тези артефакти нямат стойност. Може да си ги купил за 100 лв., може да достигнат и до 5 или 10 000 евро. Тези оръжия не са просто средство за водене на война, те имат история. По външния им вид и надписите можем да разберем на кого са принадлежали. Колкото по-богато инкрустирани и изписани са, толкова по-висок е бил рангът на притежателя им, разказва Бойко Ватев. В книгата, описала част от колекцията му, са заснети и документирани десетки интересни артефакти. Някои от тях са били в ръцете на генерали и византийски сановници.

БОГАТСТВО

Колекция "Ватеви" съхранява изключително интересни експонати - бижутата са скитски меч "акинак" с две орлови глави, рицарски меч с гравирано златно кръстче, намерен край брега на Дунава, келтски меч от 4-и век пр.н.е. с изобразена бойна сцена. Ценни са и мечовете от Македония - в колекцията си Бойко Ватев има няколко, а Република Македония нито един. Една от безценните находки е кривият боен нож "махайра", но не в разпространения къс вариант, а дълга.
...
Колекционерът притежава и 40 умбота - метални конуси, които са се слагали на щита. Четири от тях са с надписи на кого са принадлежали.
...
Римляните са служели по 20 години в армията. Въоръжението им е било скъпо и затова щитът, бронята и мечът са им се водели. Сдавали са ги като са се пенсионирали. Всеки следващ войн е изписвал върху умбото името си. Имам едно такова, върху което е са изписани две имена, разказва Ватев.
...
Най-ценният шлем в колекцията му пък е изработен от бронз в коринтски стил. Датира от 5 век преди Христа. Попада по българските земи благодарение на това, че местното население било богато и си купувало военно снаряжение от Коринт.
...
Наред със сабите, щитовете в колекцията има прабългарски колани,
позлатени и посребрени шпори, медицински инструменти, оброчни плочи, ризници, топки, двуръки мечове и такива за ръка и половина, копия. Едно от тези копия е много ценно - служело е като знаме на кохортата. Намира се рядко, защото войните трябвало да паднат в плен, а копието им задържано.

РОМФЕИТЕ

Част от експонатите в колекцията на Бойко Ватев са повод за особена гордост. Става дума за мечовете "Ромфея" - първите железни мечове в Европа. Някои от тях датират от 8 век пр.н.е. В науката са известни 12-13 ромфеи. Пет-шест от тях са запазени, останалите са фрагменти. В изложбата на 11 май в Пловдив колекционерът ще покаже цели 20 ромфеи.

НАХОДИЩА

Повечето от експонатите се намират по къра, защото битките са се водели там. Разменял съм някои от експонатите с други колекционери, намирал съм ги и в антиквариати. Често бяха прашасали и незабележими, защото не са много изкушените колекционери, разказва Бойко Ватев.

Някои от трофеите му ги предлагали случайни хора. Откривали ги при оране, на полето.
Точно затова са толкова ценни, не е рентабилно да правиш разкопки на площ от 10 км, за да ги откриеш, нали, пита риторично Бойко Ватев. Той е горд с 4000 съкровища, защото са съхранена история, каквато музеите все по-рядко изкупуват.

Ватев е щастлив и с факта, че е успял да запали синовете си. Затова подчертава, че колекцията е плод на дългогодишните усилия на баща, син и внуци. Семейна традиция, подчинена на латинската поговорка "Unus consiliis, alter praestantior armis" или "Един е по-добър в съветите, друг - в оръжието".

В неподозираната красота на оръжията може да се убеди всеки - чрез монографията "От камъка до барута" и изложбата в Археологичния музей през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай