350 гледат от балконите в Софийската опера

Оркестърът вече е разположен на партера, съобщи Пламен Карталов

350 гледат от балконите в Софийската опера | StandartNews.com

350 почитатели на класиката ще гледат спектаклите в Софийската опера от първи, втори и трети балкон. Партерът вече ще бъде зает от оркестъра в храма на музите, разкри Пламен Карталов. Всичко това се прави с цел да се запази здравето на артиститете и зрителите. Над 80 музиканти участват в някои от постановките. В досегашната оркестрина ще останат само ударните и духовите инструменти. В новото пространство излиза щрайхът, а мястото на диригента ще бъде точно под първи балкон.

Залата ще бъде пълна до 30 на сто, което означава, че публиката ще бъде максимум 350 човека, коментира академикът. „За съжаление заради пандемията все още няма да може 800 души да влизат в Операта – това е пълният капацитет, но всички се надяваме, че в близко бъдеще това ще стане отново факт“, споделя още шефът на трупата. Хиляди чужденци посещаваха всяка година спектаклите на Софийската опера и сега всички стискат палци това да започне да се случва скоро.  

На този етап зрителите ще сядат през стол, като на всяко празно кресло между тях ще има изкуствени цветя – за да се чувстват като в градина.

По време на извънредния сезон - от 30 май до 7 септември – трупата на Пламен Карталов е направила 66 представления: 14 опери, 11 мюзикъла, 10 балета, 2 концерта, 6 представления за деца и 23 спектакъла в двора на Военната академия. Общият брой зрители е бил над 17 000. Компанията "Амазон" е записала и ще излъчи всички постановки, изиграни това лято на откритата сцена в Киноцентъра в Бояна. Въпреки всички триумфи на екипа, Карталов съобщи пред медиите, че не е успял да се пребори за осъществяването на идеята си за създаване на музей на оперното изкуство у нас на "Врабча" 1 - точно до сградата на операта.

Новият сезон започва на 9 октомври с операта "Янините девет братя" на композитора Любомир Пипков. Спектакълът дава началото и на отбелязването на 130-годишнината от създаването на институцията. Заради големия интерес на зрителите в афиша се завръща мюзикълът "Клетниците". 60 заглавия има  трупата, припомня Карталов. Следващите премиери са операта "Електра" от Рихард Щраус и балетът "1001 нощ". 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай