$30 милиона за гола жена от XVII в.

$30 милиона за гола жена от XVII в. | StandartNews.com

Музеят "Пол Гети" в Ню Йорк купи "Даная" на Орацио Джентилески

Млада гола жена, рисувана от Орацио Джетилески през XVII век, вече е най-скъпо продадената картина на бароков художник. Новият рекорд беше отчетен на търг на "Сотбис" в Ню Йорк. Музеят "Пол Гети" брои 30,5 милиона долара за произведението "Даная", създадено през 1621 г. Доскоро то беше изложено в "Метрополитен". Сега се превърна в най-високооборотното платно на стар майстор. За него наддаваха трима колекционери. Сред тях се оказа и Пати Уонг, председателят на "Сотбис" в Азия, който представляваше анонимен клиент от Изтока. Предишният рекорд от търг на творба на Джентилески е 4,1 млн. долара и е поставен през 2007 г.

"Даная" е едно от трите произведения, поръчани от благородника Джовани Антонио Саули за неговия дворец в Генуа. Така то остава в ръцете на една и съща фамилия до 1975 г. според аукционната къща. Музеят "Пол Гети" притежава още едно от тези три произведения - "Лот и неговите дъщери".

"Величествената "Даная" на Орацио Джентилески е шедьовър на италианската живопис от XVII век", коментира Тимъти Потс, директор на музея. По думите му това е една от най-важните барокови картини, които са се появявали на пазара напоследък. Според него обединяването на "Даная" и "Лот и неговите дъщери" и поставянето им в пространство не само, че има смисъл в представянето им в исторически план, но и увеличава значително визуалното въздействие на двете произведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай