30 000 гласуваха за "Депеш мод"

Британците изригнаха на стадион "Локомотив" и пометоха политическите страсти

30 000 гласуваха за "Депеш мод" | StandartNews.com

София. Мегамузикантите от "Депеш мод" изригнаха във феноменално шоу на "Локомотив" преди вечер. Макар и да провокира известни съмнения у организаторите, денят на изборите въобще не блокира страхотния концерт. Докато партиите трескаво следяха процентите, а напористи мъже бяха готови за бой пред НДК, лекият дъжд поизми стадиона. "Депеш мод" още от първите акорди пречистиха умовете и сърцата на феновете от разочарованието, типична черта на националния характер. Най-нахъсаните издигнаха плакати, на които пишеше

We vote for you

"Гласуваме за вас". Късметлиите, които бяха на "Локомотив", напълно осъзнаха значимостта на срещата си с "Депеш". Около 30 000 от цяла България се събраха за два часа и половина - толкова продължи невероятното изживяване.

Народът започна да се стича още от 16 часа, но големите опашки пред входовете се оформиха към 19. Мнозина изпуснаха началото, дадено от поп-рок бандата Fox, която имаше трудната задача да подгрява триото - пред публика, която почти не я познава, макар групата да има дълга история на Острова. Юнаците от Fоx обаче успяха да поддържат нивото, което се очакваше да бъде вдигнато на макс от "Депеш".

Мартин, Дейв и Анди са не просто виртуози, а творци, които не се задоволяват със статуквото. Те са експериментатори, търсещи таланти, които успяват да променят културата и света. Те са от пионерите, които кривват от правия път, за да задоволят собствените си творчески намерения, но и за да насочат и други последователи. И като най-популярната електронна група в света вече повече от 30 години - именно заради дарбите си на хамелеони, "Депеш мод" дойдоха за втори път в София с ново лице. Седем от 23-те парчета, които направиха пред българската публика, бяха от новия им албум Delta Machine, излязъл през март. Феновете имаха време да се запознаят с мрачното му настроение, по-тежък саунд и блусарските влияния от Мисисипи. Родните меломани обаче не познаваха добре тези песни, а изригванията им от възгласи бяха запазени за любимите им хитове. Макар че и те звучаха по нов и различен начин, китарата на Мартин се чуваше много повече от обикновено и придаваше блусарски привкус.

"Не можеш да пееш едно парче, както преди 20 години. Все едно да носиш старите си панталони", предупреди Дейв преди началото на турнето.

Шоуто започна малко преди девет, когато огромната сцена беше затъмнена, а на нея се качиха тримата любимци, придружени с двама подкрепящи музиканти - барабанистът Кристиян Айгнър и кейбордистът Питър Гордино.

Приветстваха с Welcome to my world

от новия диск, последвана от Angel, пак от там. "Добър вечер, София" се провикна Дейв, преди да захвърли шикозното си сако, да остане по елече и да продължи с един от най-големите хитове - Walking in my shoes. "Езикът", който навлизаше седем метра в публиката, се оказа тесен за неговите нестихващи танци. Купонът се засили с Precious, но публиката запя едва на Black celebration.

Сценографията беше доста семпла в сравнение с първия концерт на "Депеш" у нас, когато арената беше превърната в неземно пространство с огромни кълба. Екраните също бяха по-малко - допълнителните бяха само от двете страни на рампата. Обаче видеата, които съпътстваха парчетата, бяха впечатляващи - със златен дъжд и изригващи огньове на Higher love, със застинали вплетени голи тела на Enjoy the silence, с разказвателни черно-бели ленти на тримата момчета.

Дейв пък показа на всички защо го наричат Котката, след като сърдечен удар, свърхдоза, опит за самоубийство и рак отнеха само четири от деветте му живота. Енергията на Геън е нестихваща и вдъхновяваща. Той не спря да танцува, да подскача, да се върти в кръг, да се задява с останалите музиканти или с публиката. Бършеше главата си с хавлия и не пиеше нищо. В средата на шоуто взе почивка от две парчета, като остави Мартин да блести самостоятелно. Гор изпя солово Higher love. Второ му изпълнение трябваше да бъде Child inside от новия албум, но вместо това я замени с по-познатата When the body speaks.

Но кулминацията на лайфа тепърва предстоеше

а тя беше именно Enjoy the silence - едно взаимно избухване на страсти и у публиката, и у групата. Феновете пееха с пълни гърла текста на любимата си песен, а Дейв самодоволно танцуваше и се радваше на експлозията срещу него. Еуфорията продължи с друг химн - Personal Jesus. Официалният край настъпи с новата Goodbye.

"Депеш" оставиха време за размисъл на феновете си, преди да излязат на бис. Мартин даде старт със солово изпълнение на Home. А после всички се качиха отново на сцената за триумфалния финал - с хитовете I feel you, Just can't get enough, Halo, Never let me down again. Дълго продължиха овациите. Публиката се надяваше, че любимците й ще излязат отново. Концертът обаче свърши, остана изтеглянето и разотиването на народа, който задръсти района около стадиона. Косъма, Мариян Вълев-Куката, Графа, Глория и още сума ти знаменитости споделиха вълнението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай