30 БГ истории без пари в „Декамерон 2020”

Георги Господинов, Здравка Евтимова, Алек Попов, Мирослав Пенков, Деян Енев, Захари Карабашлиев и Иво Иванов са сред авторите, дали разкази за проекта

30 БГ истории без пари в „Декамерон 2020” | StandartNews.com

Така, както през XIV век десетима флорентинци се оттеглят в карантина, за да си разказват истории, достигнали до нас през класическия сборник “Декамерон” на Джовани Бокачо, днес - месец след началото на извънредното положение - екипът на Сдружение за градски читални създаде инициативата “Декамерон2020”, за да направи достъпа до съвременна българска литература лесен за читателите. 30 от най-утвърдените имена в разказа предоставят едни от своите най-добри произведения за свободно четене по време на пандемията. Те могат да се изтеглят в различни формати от сайта на проекта. В него са събрани творби на Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Алек Попов, Радослав Парушев, Мирослав Пенков, Иво Иванов, Михаил Вешим, Захари Карабашлиев и други. Запалените читатели, които в момента нямат достъп до библиотеки и книжарници, могат да четат онлайн текстовете им, а също така и да свалят подборка с няоки от най-популярните им разкази. А организаторите призовават който има възможност, да подкрепи писателите и издателите им, като поръча онлайн тяхна книга.

"Още от времето на Бокачо литературата - и по-конкретно разказите, са прибежище в дни на изпитания. Сега, когато неизбежно трябва да си останем вкъщи, ви предлагаме тази богата гама от истории за четене по време на пандемията", пишат от "Сдружение за градски читални".  “Точно преди месец ни се наложи да спрем физическия достъп до читАлнЯта, малката библиотека, която вече пета година поддържаме заедно със Столична община в Градската градина на София. В изключително кратките срокове оттогава създадохме този сайт с разкази - за нашите читатели и за всички, които се интересуват от съвременна българска литература”, споделя председателят на сдружението Александър Шпатов.

Сайтът decameron2020.eu и Facebook страницата на проекта са вече активни. Там почитателите на хубавата българска литература могат да открият любими разкази - “Сляпата Вайша”, “Кръв от къртица”, “Има ли кой да ви обича”, “Солено и сладко”, “На Изток от Запада”, “За петата ракия или колко е хубав животът”, “Тоя от Продиджи” и много други, общо - 100 разказа от 30 автори.

„Декамерон2020” е своеобразен реверанс към българската култура и е създаден с безвъзмездната помощ на десетки творци и хора, чиято мисия е да подкрепят литературата. В настоящата ситуация всеки подобен жест е полезен и важен - многобройни примери вече бяха дадени от културни дейци в най-различни сфери, които предоставиха безплатен виртуален достъп до творчеството си – защото е нужно да се подсещаме успокоително,  че физическата изолация не се равнява на социалната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай