2 милиона лири за шедьовър на Чърчил

Британският министър-председател борил депресията с импресионистки пейзажи

2 милиона лири за шедьовър на Чърчил | StandartNews.com

"Сотбис" разпродаде вещи на сър Уинстън, принадлежали на дъщеря му Мери Соумс

Картината на сър Уинстън Чърчил "The Goldfish Pool" беше продадена за 1,8 милиона британски лири. Търгът на "Сотбис" преди дни разпродаде редица вещи на бившия британски министър-председател, принадлежали на дъщеря му Мери Соумс, която почина през май. Целият аукцион е реализирал продажби за над 15 милиона лири. Творбата е рисувана от Чърчил през 1932 г. и според "Сотбис" е "без съмнение неговият шедьовър от това десетилетие". Друго платно на политика, който, встъпвайки на най-високия пост в държавата, каза: "Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот", е "Tapestries at Blenheim". То бе продадено за милион, а пейзажът му от пристанището в Кан бе оценен на 722,500 лири.

Уинстън Чърчил е бил талантлив художник и с удоволствие рисувал, особено след оставката си като първи лорд на адмиралтейството през 1915 година. В изкуството той открива убежище от депресията или както той я нарича "черното куче", от която страда през целия си живот.

Чърчил е убеден и научен да рисува от приятеля му художник Пол Мейз, когото среща през Първата световна война. Мейз оказва голямо влияние върху рисунъка на политика и става негов доживотен спътник в изкуството.

Сър Уинстън е най-известен със своите импресионистични пейзажни сцени, много от които са нарисувани, докато е на почивка в Южна Франция, Египет или Мароко. Той продължава хобито си през целия си живот и създава стотици картини, много от които са показани в студиото в Чартуел, както и в частни колекции. Повечето му картини са маслени пейзажи, но той рисува и множество фигурални композиции и портрети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай