29 години без Фреди Меркюри

Днес легендарният музикант щеше да е 74

29 години без Фреди Меркюри | StandartNews.com

Легендарният Фреди Меркюри днес трябваше да навърши 74 години. Той ни напусна на 24 ноември 1991-а само на 45. Музикант, композитор, продуцент и емблематичен глас на култовата рок група "Куийн", покриващ четири октави, Фреди, чието рождено име е Фарук, остава завинаги в света на изкуството.

Смъртта му идва след усложнения, провокирани от СПИН. Болестта Меркюри признава публично едва ден преди да издъхне с бележка, която предава в къщата си в Кенсингтън, Лондон, на мениджъра на Queen Джим Бийч. Бийч трябва да я оповести пред медиите. 

24 часа по-късно Фреди Меркюри умира. Завещава част от финансите и дома си в британската столица на дългогодишната си близка спътница Мери Остин. Останалото е за сестра му и за част от персонала в къщата му. 

През годините Меркюри отрича заболяването въпреки широките спекулации за състоянието му. За две десетилетия "Куийн" правят всичко, което пожелаят в музиката. Вдъхновяват немалко от съвременните изпълнители, изнасят концерти на места, където големи рок групи преди не са стъпвали, правят и първото видео към песен в истинския смисъл на думата. В началото на 80-те успяват да избегнат разпад. Заговаря се за творческа криза, но решението е никой да не бъде ограничаван и да има свободата за солови проекти. Така групата никога не се е разделяла официално. Нещо повече - членовете ѝ оставят и собствена следа.

Последните кадри на Фреди са увековечени в клипа към "These are the days of our lives" - песента, с която знаменитият вокалист казва сбогом на света. Клипът е заснет през месец май 1991-а. Тогава Фреди не може да вдигне стъклена чаша с една ръка.

Освен с таланта си, британският музикант ще остане в сърцата на своите почитатели с несломимия си борбен дух, а също и с пищните партита, които приживе организира по повод своите рождени дни. Едно от тях дори е увековечено като клип към хита "Living on My Own".

Брайън Мей не пропусна да отдаде почит на покойния си приятел и колега в социалните мрежи. Най-великият китарист на всички времена - титла, която Мей получи преди броени месеци, написа в Инстаграм: "Липсваш ми, Фреди, на този ден. Почивай в мир, с рока към безкрайността".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай