Пловдив чака рамо за театъра си

Пловдив чака рамо за театъра си | StandartNews.com

Вежди Рашидов, кметове и "Стандарт" с план за реклама на България след Лувъра

Рамо от държавата за възстановяване на Драматичния театър, който изгоря в пожар, ще иска Пловдив от министъра на културата Вежди Рашидов. Това ще стане в 11 ч днес на специалната дискусия, организирана от в. "Стандарт" в Дома на културата "Борис Христов". Домакин на форума за възможностите, които дава българската изложба в Лувъра, ще е кметът на града инж. Иван Тотев. "Стандарт" събира на една маса министър Рашидов, кметове, депутати, учени, представители на бизнеса, медиите и неправителствените организации, за да се начертае план как страната ни да се възползва от уникалния шанс да е част от културния афиш на Европа. Специално внимание по време на дебатите ще бъде отделено на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.

Четири милиона лева са необходими, за да направим цялостен ремонт на големия салон, който след късо съединение изгоря заедно със сцената и техниката, обясни директорът на театъра Кръстьо Кръстев. От тази сума два милиона ще струват само механизацията към сцената и новото осветление. Трябват нови седалки за зрителите, нова ВиК инсталация и климатизация, защото пожарът през август 2013 година изпепели всичко. С парите ще се ликвидират и всички дългогодишни язви в основите на сградата, за да бъдат предотвратени всякакви опасности от нов проблем с елинсталацията. В същото време пловдивчани ще се сдобият с нов модерен европейски театър. Той е задължителен за града, избран за Европейска столица на културата през 2019 г, подчерта Кръстев.

Акцентите и етапите на кампанията "Чудесата на България" за 2015 г. ще представи по време на дискусията главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Преди началото на форума победителите от "Чудесата на България" за 2012 година - малките майстори на кукли от шума от пловдивското село Куртово Конаре, ще покажат най-новата си изложба.

Варненските съкровища ще привлекат круизни туристи

Проф. д-р Валентин Плетньов, шеф на РИМ във Варна

Изложбата, която ще представи България в Лувъра, несъмнено ще вдигне имиджа й като една от най-богатите страни с културно-историческо наследство от античността. Това ще даде възможност на фирми и туроператори да рекламират България, като се надяваме, че повече френски, а и туристи от цял свят, които не са знаели, че имаме такива ценности, да дойдат на място с круизи и да ги видят.
Варненският музей предоставя на изложбата в Лувъра надгробната находка с известните обеци на богинята Нике, както и останали артефакти от самата гробница, разкрита в района на ВиК Варна. Другото уникално, което пращаме да види Европа, а и светът, са плочките от слонова кост с изображения на богини и на сцени с погребални ритуали. Античният художник буквално с един жест е издрасквал изящните изображения върху слоновата кост. Когато идва в музея във Варна, известният български художник проф. Стоимен Стоилов с часове се спира при тях. Плочите бяха реставрирани от френски специалисти и излязоха детайли - драперии, платовете и дрехите на богините. Явно при откриването им през 70-те години не са били добре почистени, за да лъснат в целия си блясък, както сега.

Ще влезем в отбора на Рим и Истанбул

Цветана Бенонова, шеф на дирекция "Култура и туризъм" в община Разград

Изложбата в Лувъра, която ще представи в Париж най-доброто от културно-историческото наследство на България, не просто ще покаже артефактите, открити по нашите земи. Тя ще каже на света, че има територии в Европа, люлка на най-древните цивилизации, които все още са малко познати на публиката и трябва да бъдат видени.
Не бива да забравяме, че хората, които посещават световните музеи от ранга на Лувъра, са част от този сегмент туристи, които все още заобикалят България. Става дума за публика, която е образована, информирана. Тези хора ще видят уникалните български Чудеса и ще разберат, че в нашите земи не просто са заровени златни съкровища, а че държавата ни, осъзнала какво историческо богатство притежаваме, е готова да го покаже и сподели с цялото човечество.
След Лувъра очаквам у нас да дойдат нов тип туристи, които няма да търсят само слънце, море и евтин алкохол, а маршрути и впечатления, каквито им предлагат Рим, Атина, Истанбул. Това ще представлява нова възможност за региони като Разград, където имаме богато археологическо наследство и се нуждаем от тласък, за да развиваме икономиката си. Регулярен туристически поток от Европа към Свещарската гробница, към древния Абритус, ще даде поминък и бъдеще на хората.

В Париж да похвалим и другите си светини

Георги Иванов, кмет на Хасково

Това, което сe прави в Лувъра, е държавна политика, но не трябва да се забравят и местата, откъдето идват тези ценности.
Изложбата на златните съкровища на България може да се използва и като възможност да се рекламират и останалите ценности на регионите, които участва със свои експонати в изложението - архитектурни, културно-исторически и природни забележителности. От Хасковски регион например могат да се занесат в Лувъра брошури с кратка информация за най-високия монумент в света на Богородица, която е в Хасково, или пък да се рекламира уникалната за Европа Александровска гробница.

Да се популяризираме в интернет и брошури

Петър Бошев, кмет на Септември

За да привлечем чуждестранни туристи, трябва да рекламираме ценностите в нашата област. Може би в интернет-страница или с брошури, които да се занесат в Лувъра. Трябва да направим една кръгла маса между нас, кметовете, всеки един да популяризира нещо, което се е случило в съседната община. Когато чужденците разберат, че в Септември има тракийски град, Емпорион Пистирос, който е бил навремето търговски център, ще идват. В момента имаме второстепенен път до обекта, общината трябва да вложи средства, за да може да се стига до него. Сега някъде 2,3 км трябва да вървят през полето. Групите идват с автобусите, разглеждат музей, но искат да видят откъде са дошли тези материали. Чуждите туристи се интересуват от това как е било уредено едно такова градче, как са живели траките, какви културни ценности са имали. Може би трябва да се оставят брошури по различните общини. Де се дава информация и по всички възможни социални мрежи.

Нека изкушим западняците да дойдат на място

Никола Белишки, кмет на Панагюрище

Приветствам изложения като това в Лувъра и, дай Боже, така да сме намерили точната формула да повлияем на западния турист и да го накараме да дойде на място, а не само в музеите. Това е бъдещето за България като туристическа дестинация. Според мен изложбата в Лувъра е събрала есенцията на това, което страната ни може да покаже и то - много малка част. Защото освен с културно-историческото си минало, това нещо, видяно на място, съчетано с природните дадености, е нещо уникално. Давам ви пример с наши местни, но станали с национално значение обекти - крепостта "Калето", която се разработва от 30 г., но нямахме възможност да кандидатстваме по оперативните програми, защото беше със статут от местно значение. Сега вече имаме протокол и становище, че е от национално значение и може да стане нещо като "Перистера". Култовият храм в Старосел - каквото и да гледаме, така видян, е нищо, но да отидеш на място и да погледнеш на това място гледката, която ни заобикаля, е индивидуално усещане у всеки един.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай