В Израел – 16 години затвор за виртуално изнасилване

Тези хора са кибертерористи, каза Владимир Бронфенбренер

В Израел – 16 години затвор за виртуално изнасилване | StandartNews.com

В Израел наказанията за физическо и виртуално изнасилване са приравнени. Те са 16 години ефективен затвор, а при наличие на тежки обстоятелство – 20 години. Това съобщи експертът по национална сигурност в Израел Владимир Бронфенбренер, създател на програмата „Киберзащитници” в България, по време на международния форум „Заедно в борбата срещукибертормоза на деца”. Той бе организиран от Черноморската академия за сигурност, програма „Киберзащитници” и „Стандарт”. Патрон на инициативата е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ние работим изобщо да не се допуска нараняване на деца. Затова за нас превенцията е изключително важна. Много по-лесно е да се научат децата да се пазят, отколкото да се хващат всички извършители, каза Владимир Бронфенбренер.

Кибертормозът има две категории – психическият тормоз и прерастването му във физически. Когато тормозът стане физически, винаги става въпрос за педофили. Това е кибертероризъм. Тези хора трябва да бъдат наричани кибертетористи, категоричен бе Бронфенбренер.

4 категории кибернасилници посочи Бронфенбренер. Първата са пасивните потребителите, които влизат в сайтове със сексуален характер, в които има видеа с деца. Втората категория са хората, които влизат и в общуване с децата. Третата – са насилниците, които изискват обмен на фотографии и видеа. А четвъртата са активните педофили, които извършват виртуално или реално изнасилване. Всеки, който се намира в първата група, цели да попадне в четвъртата, категоричен бе израелският експерт.

Наказанията трябва да бъдат сурови, не само защото престъпленията са жестоки, но и защото когато хванем някого, се оказва, че той има поне 200 доказани деяния, заяви Бронфенбренер. Практиката показва, че когато кибернасилниците се върнат на свобода, започват отново да се занимават със същото. Тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото, подчерта експертът. И посочи причината: Децата, подложени на такъв тип тормоз, не се връщат към нормалния живот.

Бронфенбренер разказа, че е започнал програмата „Киберзащитници” през 2019. В началото се казвала „Кибермагьосници”, но заради тревожните данни за кибертормоза на деца, е била преименувана. „Стандарт” е медиен партньор на инициативата от 2021 г.  Всяка седмица във вестник „Стандарт” и в Агенция „Стандарт” се публикуват картинки с текст, които показват опасностите, дебнещи децата в нета, и им дават ценни съвети.

Картинките са част и от специализират сайт. Ако на всеки училищен сайт има икона към специализираната страница „Киберзащитници”, децата и родителите ще могат да гледат картинките. Това е част от превенцията. Първото училище в България, което е качило програмата на сайта си е 2-ро СОУ в София с директор бившият председател на Агенцията за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. 10 училища имат програмата на сайта си, 6-7 от тях са във Варна.

Ако включим всички училища, само за година от 3 до 7 процента по-малко деца ще бъдат наранени, категоричен бе Бронфенбренер. Сайтът е безплатен. Не струва нищо. За 72 часа всички училища могат да имат този сайт. Така всяка година 20-30 000 деца ще са защитени.

Бронфенбренер специално благодари на „Стандарт”, защото през медията ни 20 000 деца по-малко са били наранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай