Защо съдбата отреди на ДПС първото място

Карадайъ: Когато стане дума за политика, майсторите са в ДПС

Защо съдбата отреди на ДПС първото място | StandartNews.com
  • Карадайъ: Когато стане дума за политика, майсторите са в ДПС
  • Най-малко 5 пъти партията осигурява сигурност и стабилност в България

Дали ДПС получи знак от съдбата, когато жребият на ЦИК им отреди първото място в бюлетината? Това тепърва ще се изяснява.

Но само дни след началото на кампанията стана ясно защо Движението реши да сложи като слоган за кампанията си двете най-дефицитни за днешното време думи - сигурност и стабилност.      

Отговорът го даде председателят на партията Мустафа Карадайъ: В трудни и тежки времена винаги идва ред на ДПС. Какво стои зад тази фраза?

Най-малко пет пъти за 32 години преход ДПС е имала решаваща роля за пътя, посоката и развитието на страната ни. Пет пъти във време на крайно разделение и противопоставяне партията е осигурявала сигурност и стабилност.

1. Спря реваншизма, наложи заедността

В бурните стартови години на 90-те не друг, а ДПС първа каза НЕ на реваншизма. Въпреки опитите за насилствена асимилация преди това. Майските събития доведоха до падане на тоталитарния режим и раждане на демокрацията.

ДПС бе в основата на протестите, които свалиха Андрей Луканов.

Самото създаване на ДПС с философията за заедността на д-р Ахмед Доган внесе в политиката ни идеята за обединение.

Тя бе отстоявана от Доган на Кръглата маса, чийто смисъл бе различните партии с техните противоположни идеологии да седнат едни срещу други и заедно да начертаят новия път на България. А тогава противопоставянето бе истинско.

ДПС протегна ръка за съгласие и при съставянето на първото демократично правителство на България - на Филип Димитров.

От тогава до днес Движението си поставя за цял да пази целостта, мира и стабилността.

2. Кабинетът "Беров" прескочи инфлацията

В зората на демокрацията СДС се провали в управлението, когато изолира ДПС. Едни от най-успешните министри в кабинета на Филип Димитров бяха посочените от ДПС. Реваншизмът не може да се победи с реваншизъм, той само ражда контрареваншизъм, често казва днес Карадайъ. Примерите за това са още преди 30 години, когато се роди синият реваншизъм срещу БСП. А след това и срещу ДПС. Разделителните линии доведоха на падането на Филип Димитров.

И тогава времената бяха не по-малко трудни от сега. Инфлацията тръгна и сигурно би била галопираща, ако ДПС не бе дало мандат за кабинета на Любен Беров. Тогава ДПС като трета сила събра първите две - даде мандат за правителство, а сини и червени влязоха в него. Кабинет от експерти, с ясен хоризонт на действие, с програма и точни цели. Колкото и все още политиците да спорят в оценките си за този период, резултатът налице - ако не беше направен кабинет, инфлацията по времето на Виденов щеше да е факт 3 години по-рано. Зимата на 1997-ма, останала в историята с хиперинфлацията и доминото от банкови фалити  показва още преди четвърт век, че реваншисткия модел "стани да седна" е пагубен.

3. 9 г. във властта, най-добри икономически показатели

Периодът 2001 - 2009 г. година, когато ДПС участваше в управлението, остава най-продуктивният в 32 години преход. Либералната политика на Симеон Сакскобургготски и  отстоявания от ДПС принцип на приемствеността не позволиха метла в администрацията. Компаниите са категорични, че в този период са изпитвали най-малък бюрократичен тормоз. Държавният дълг се стопен, инвестициите - многократно увеличени.

Голямата заслуга на ДПС за сигурността и стабилността в страната обаче е раждането на коалиционния модел на управление и съставянето на най-успешната коалиция у нас - Тройната. След неуспешния опит и на Сергей Станишев, и на Симеон Сакскобургготски да съставят кабинет, отново третата сила в НС - ДПС, даде мандат за правителство и събра воюващите тогава БСП и НДСВ в един отбор, който изкара 4 години. Нещо повече- с този мандат бяха реализирани националните цели - членство в НАТО и ЕС.

4. Кабинетът "Орешарски" обърна кривата на икономиката

Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., спря близо 800 млн. лв. публични инвестиции. Казваше "лошата Тройна коалиция" е договорила тези пари, ще ги спрем, разкри в Деня на Съединението във Велико Търново Мустафа Карадайъ. Факт обаче е, че Тройната коалиция остави 8,5 млрд. фискален резерв, който в годините на кризата беше "мазнината", както обича на се изразява Борисов. Докато ДПС призоваваше ГЕРБ да заделят 2 млрд. за бизнеса и за работни места, Симеон Дянков се разхождаше по студиата с една постна пица. Замразиха парите за инвестиции, не разплатиха недовършените проекти. За три години похарчиха фискалния резерв и икономиката тръгна надолу, върна лентата Карадайъ.

Икономическата крива смени курса чак при кабинета на Пламен Орешарски. Не само защото ДПС отново успя да обедини в един министерски отбор различни експерти. Но и защото финансов министър бе Петър Чобанов, а председател на Бюджетната комисия в НС Йордан Цонев, припомни Карадайъ. Те успяха да намерят 500 млн. лв. в бюджета. Заделиха ги не само за големите градове, но и за малките населени места като средства за водопроводи, канализации и детски площадки. Дадоха глътка въздух на социално слабите, на производителите, на кметовете, на училищата. По същия начин, както в края на 46-ото НС ДПС промени бюджета, осигури по 120 лв. за всеки пенсионер в края на 2021 г. И както в 47-ото НС път с помощта на депутатите от ДПС буквално бе пренаписан бюджета на Асен Василев, давайки 300 млн. лв. за земеделските производители и милиони за общините, университетите и уязвимите семейства.

5. Експертите на ДПС пишат оперативните програми

Малцина знаят, но оперативните програми за първите два програмни периода бяха написани от експертите на ДПС. Първият от тях - 2009-2013 година бе подготвен по време на тройната коалиция и реализиран от ГЕРБ. Вторият - 2014-2019 година, бе подготвен от кабинета "Орешарски" и пак реализиран от ГЕРБ.

Като социален министър д-р Хасан Адемов написа 2 оперативни програми за 4 милиарда лева. Едната бе "Развитие на човешките ресурси", другата - за подкрепа на социално-слабите. По нея и до днес вървят пакетите топъл обяд.

За развитие на селските райони програмата се пишеше от Фонд "Земеделие" със заместник директор Атидже Вели, чийто ресор бе именно програма за развитие на селските райони. Тя бе за 6 милиарда лева. Станислав Анастасов, тогава министър на околната среда и водите, участва в изготвянето на първите зелени програми.

Защо нямаме нито План за възстановяване и устойчивост, нито оперативни програми, а Стратегическият план за земеделието бе върнат с 200 забележки. Отговорът даде Карадайъ. Още през септември 2020 година ние настояхме за създаване на програмно правителство, чиято цел е да подготви Плана и оперативните програми. Но тогава ГЕРБ на инат реши да изкара мандата. Те не написаха програмите, а след това кабинета на Кирил Петков нямаше експертизата да го направи.

Не се хвалим, но ние сме тези, които са свършили работата, каза в Ловеч Мустафа Карадайъ. И допълни: "Когато говорим за политика в България, майсторите са в ДПС".

Днес 60 милиарда стоят на трупчета в Брюксел, защото няма експерти, които да напишат оперативните програми.  

Безкрайно търпение няма, припомни старата мъдрост Мустафа Карадайъ в Омуртаг. Днес ДПС категорично заявява, че иска своето място във властта, защото има експертизата, опита и ключа за решение на проблемите. Позволихме си лукса 12 години да гледаме как се руши политическата стабилност, държавността, демокрацията, нормалността. След това дойдоха едни случайни минувачи на политическия терен, които тръгнали от Канада, минаха през България и узурпираха властта, каза Карадайъ.

И подчерта: "България има нужда от сигурност и стабилност, от добър стандарт на живот и от по-добри икономически условия, които да върнат децата и внуците от гурбет. Това може да стане само при управление с ясна визия, с ясни цели и посока." Движението знае как се прави това. Със или без помощта на съдбата.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай