Възраждане каза каква да е помощта за бизнеса заради скъпия газ

Битовите потребители трябва да бъдат спасени от свободния пазар, казва Искра Михайлова

Възраждане каза каква да е помощта за бизнеса заради скъпия газ | StandartNews.com
  • Битовите потребители трябва да бъдат спасени от свободния пазар, казва Искра Михайлова, водач на листата на "Възраждане" в Стара Загора
  • Европейският съюз разбра, че са нужни нови ядрени мощности, да подновим проекта АЕЦ "Белене"
  • Колкото повече ядрени мощности имаме, толкова по-независими сме
  • Само "Възраждане" може да преговаря с "Газпром"
  • Идеите за намаляване на температурата на топлата вода са абсурдни

 - Г-жо Михайлова, посочихте два пътя за решаване на енергийната криза - изграждане на нови атомни мощности и запазване на пълния капацитет на въглищните. Каква е позицията на "Възраждане" - 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене"?

- И двете. Заради световната криза, Европейската комисия бе принудена да преосмисли своята позиция по отношение на производството на зелена енергия. Те видяха, че това, което години наред се прокламираше по отношение на възобновяемите енергоизточници, е невъзможно да обезпечи като капацитет на електроенергия държавите.

В тази насока редица държави отварят нови ядрени мощности – България има възможността да направи и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и да възстанови работата по АЕЦ "Белене". Позицията на "Възраждане" винаги е била такава – колкото повече ядрени мощности имаме, толкова по-независими ще бъдем откъм електроенергия и толкова по-евтина електроенергия ще можем да предоставяме и на собствения си пазар, съответно да имаме и електроенергия за износ.

- Защо настоявате за запазване на пълния капацитет на въглищните мощности?

- По отношение на въглищните ТЕЦ-ове е важно да ги съхраним в пълен капацитет. Те в момента не работят точно на пълен капацитет, но на повече от 50%. Това е една абсолютна независимост, по отношение на електроенергия на България.

Българските централи работят с местен ресурс. Ние имаме и суровината, и производството. Ние произвеждаме евтина електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. България е голям износител. Генерира доход за държавата, който служи за помощите на бизнеса у нас. С тези енергийни дружества подкрепяме бизнеса си.

В 48-то Народно събрание ще отстояваме тези неща да бъдат запазени и развивани. Това не стоеше като приоритет на последното правителство. Заложиха даже в плановете си до 2026 г. България да намали мощностите си с 40% спрямо 2019 г. Тук трябва да отбележим, че ако в момента ТЕЦ-овете работят на 50 %, през 2019 г. това е било много по-малко.

Представете си от най-слабата енергийна година ние да трябва да отнемем още 40% от капацитета. Това граничи с национално предателство. Това обаче няма как да стане без решение на Народното събрание.

Затова е ключово „Възраждане“ да бъде със сериозно представителство в него, защото от години повтаряме, че трябва да запазим въглищните си мощности. Ние сме единствените, които в 47-то Народно събрание защитихме тази теза. През 2038 г. е заложено България изобщо да няма такива мощности. Ние ще се борим това решение да не бъде взето.

- Как може да се запази пълният обем на въглищните мощности, при положение че България, като всички европейски държави, има ангажименти по Зелената сделка?

- Ангажиментите, които България е поела със Зелената сделка, не са преминавали през Народното събрание, а са еднолични решения на правителства. Не може да се случи без закон, който да го направи легално.

Ние сме поемали ангажименти, свързани с финансови измерители, но тези пари, които сме получили, за да си унищожим енергетиката, можем да ги спечелим за 2-3 години с дружествата на въглищни мощности. Във времето редица български правителства са усвоявали средства не само за държавата, а и за собствения си джоб. Това е огромен риск за българската държава.  

Нито един от тези ангажименти не е описан на хартия. От това какви хора ще бъдат избрани в Народното събрание зависи енергийната независимост на страната ни. Ако бъдат хората, които взимат решения в съответствие с българския национален интерес ще запазим енергийната ни независимост, ако са хора служещи на чужди интереси просто ще бъдем един придатък на един съюз, който не може да регулира политиките си адекватно.

- Развитието на атомната енергетика е дългосрочна стратегия, а България в момента е в окото на бурята със скъпия ток. Как може да се подпомогнат бизнесът и семействата?

- България е в окото на бурята, защото цените са на свободния пазар. Редица политици прокламираха в 47-ото Народно събрание колко ще е добре да сме на свободния пазар и за бизнеса, и за битовите потребители, и че това ще им донесе евтин ток. Всичко това се оказа мит. Ние успяхме да наложим цена от 200 лв./мегават час за бизнеса, а всичко отгоре, което се плаща, да се покрива от държавните дружества, производители на електроенергия.

Между 2023-2025 г. се предвижда пак в същите стратегии от правителствата на ГЕРБ и четворната коалиция, битовите потребители да минат на свободния пазар. Ако бяхме сега на свободния пазар, една сметка щеше да е по-висока от минимална заплата. Ще се борим битовите потребители да останат на регулирания пазар, за да остава евтиният ток, който произвеждаме, за нашите потребители.

 - Колко ще поскъпне токът за хората от преминаването им на свободния пазар?

- 100 %. В момента цената на горива и енергоизточници е непостоянна и върви нагоре. Можем да си съхраним потребителите като не ги местим от регулирания пазар. За това в следващото НС трябва да се противопоставим на външния натиск.

- "Възраждане" подкрепя ли предложението на БСП за замразяване на цените на ток, газ, парно и вода?

- Популистки може да се предложи всичко, но то трябва да бъде премислено, за да не ощети някого. Ако замразим дадена цена, това означава някой плаща част и някой друг покрива след това остатъка. Това, което направихме, са 200 лв. за мегаватчас за бизнеса. За бизнеса е замразена. Всичко останало над 200 лв. го плаща държавата. Ако представят конкретна прогноза, можем да я подкрепим или не. Но само думи без факти няма как да подкрепим.

Те обясняват, че са „за“ продължаване на договора с "Газпром", но когато бяха в управлението, комуникацията с "Газпром" спря, доставките също. Цената на газа се увеличи 138 %. Как да вярваме на тяхно предложение, когато говорят едно и правят друго. Те не държат на думата си. На 13 април беше взето решение от МС да се прекратят отношения с "Газпром". Там имаше министри на БСП за България. Решението обаче беше взето еднолично от Кирил Петков.

- Най-големият проблем в момента са доставките на газ и цената на синьото гориво. "Възраждане" обяви, че единствена може да преговаря с Русия и "Газпром". Какви са вашите козове?

- България трябваше да не прекратява отношенията с "Газпром" и веднага след като бяха прекратени да възобнови разговорите, за да можем да получаваме договорените количества. Също така да започнат преговори за нов дългосрочен договор.

„Възраждане“ е единствената партия, която може да преговаря, защото сме независими от чуждо влияние и интереси и отстояваме само и единствено българския национален интерес. „Възраждане“ трябва да управлява България, за можем да излезем от тази спирала от кризи, в която ни въвлякоха поредица от правителства и най-вече последното.

 - Как "Възраждане" гледа на идеите за намаляване на температурата на топлата вода?

- Това е абсурдно. Така можем да си самоналагаме редица ограничения, които няма да доведат до нищо разумно. Докога да намаляваме? В началото с някакъв процент, след това няма да има промяна. После да ги изключим изцяло?! Това са неизпълними неща. Трябват държавнически решения, а не празни думи. Трябва да възобновим отношения с всеки един доставчик на добра цена.

 - Ще могат ли училища и детски градини да се справят със сметките за отопление. Или ще очакваме газови ваканции?

- По-скоро очаквам второто. Може да не успее и сега правителството да се справи с това и както имахме Ковид ваканции, сега може да има и ваканции, защото няма да могат институциите да си плащат отоплението. Това са проблеми, които могат да бъдат решени с мерките по-горе.

- Какви мерки в подкрепа на бизнеса и хората предлага "Възраждане"?

- Ние вече подкрепихме такива мерки. Всичко над 200 лв. мегаватчас за бизнеса да се покрива от държавата. Трябва да има и подобни мерки и за газа.

Битовите потребители трябва да бъдат спасени от свободния пазар. Ние сме за подкрепа и на бизнеса, и потребителите и това сме доказали с гласуванията си. За дългосрочна сигурност трябва да постигнем независимост по отношение на доставките.

Това става или с местно производство или с договаряне на външни договори. Трябва ни дългосрочна стратегия за енергийна политика.

- Ще бъде ли съставено според Вас правителство и „Възраждане“ ще участва ли в него?

- Целта на „Възраждане“ е да управляваме самостоятелно, защото към момента няма друга организация, която споделя нашите виждания за национален суверенитет. Няма как да сме в коалиция със съществуващите в момента политически субекти. Дали ще има правителство или не, ние ще продължаваме напред към това, което сме обещали на нашите избиратели - да правим това, което говорим.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай