Васил Тончев: Две групи партии, интригата е коя ще управлява

Ако следващият кабинет издържи поне до местните избори, това ще е сериозен успех

Васил Тончев: Две групи партии, интригата е коя ще управлява | StandartNews.com
  • Ако ПП направят коалиция с ГЕРБ, това ще е последното им участие на политическата сцена
  • Съюзът на БСП с десните ястреби налива вода в мелницата на "Възраждане"
  • Мая Манолова и ВМРО ще имат забележим резултат
  • Очаквам ентусиазмът на българите в чужбина да спадне
  • Ако следващият кабинет издържи поне до местните избори, това ще е сериозен успех
  • По-меката позиция на Стефан Янев към Русия му отваря електорална ниша, казва социологът Васил Тончев

 

- Г-н Тончев, коя според Вас в момента коя е най-голямата интрига между политическите сили в предизборната кампания?

- Най-голямата интрига е как ще се направи мнозинство. Политическите сили, които претендират да влязат в следващия парламент, може да бъдат разделени на две групи. И пак делението като че ли е ГЕРБ - анти ГЕРБ. Вълната анти ГЕРБ вече е много притъпена, много по-слаба. Причините са, че ГЕРБ от доста време вече не е в управлението и освен това опонентите им не успяха да изпълнят това, което обещаваха на избирателите. Така че от едната страна ако са "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, те трябва да преодолеят гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, които евентуално ще бъдат от другата страна. Към тях ще са още две партии, ако минат бариерата - "Български възход" на Стефан Янев и "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Битката ще е доста оспорвана. Много трудно изглежда някоя от двете страни да направи мнозинство. С "Възраждане" сигурно никой няма да работи, тъй като те са антиевропейска партия. Но техните гласове така или иначе отиват в опозиция и ще пречат на тези, които искат да направят мнозинство. Трябва да бъдат преодоляни и те.

- ГЕРБ, ДПС, "Български възход" и ИТН - виждате ли тези четири партии като евентуална коалиция?

- ДПС и ГЕРБ няма да направят официална коалиция, тъй като това ще доведе до изтичане на подкрепа за ГЕРБ. Но е възможна коалиция между ГЕРБ, "Български възход" и ИТН, която да бъде подкрепена само парламентарно от ДПС. Това може да се случи. Но ще има дълга разправия кой може да поеме отговорност, тъй като ситуацията в страната е доста тежка.

- Водеха се пазарлъци за евентуална коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Възможно ли е това да се случи?

- Виждаме, че ПП се държат изключително остро. Те знаят, че ако направят такава коалиция, това ще бъде последното им участие на българската политическа сцена. Тъй като целият патос при тях дойде от протестите, които ги подкрепиха и ги изкараха на сцената. И всичко това беше на базата на анти ГЕРБ настроения.

- Как виждате подредбата на политическите сили към момента? Кой ще има най-много гласове?

- За да бъдем по-точни, трябва да изчакаме резултатите от социологическите проучвания, те ще започнат с началото на предизборната кампания. Предварителните очаквания са, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила. "Продължаваме промяната", които изгубиха властта само след 6 месеца управление и не успяха да изпълнят голяма част от основните си ангажименти - няма как резултатът им да не падне в сравнение с миналите избори.

- Как виждане представянето на "Възраждане"? Някои анализатори му отреждат дори второ място.

- Няма такива данни засега. Но безспорно ще има възход, тъй като те са единствената проруска партия, която остана. А пък проруските настроения в страната са широко застъпени. Така че е твърде възможно този вот да бъде обран от "Възраждане". Трябва да се прибави и позицията на БСП, която от една страна твърди, че е проруска партия, а от друга страна е в съюз с десните, които имат позицията на ястреби по отношение на Русия. Този съюз безспорно пречи на БСП електорално.

- Очаквате ли БСП да загуби гласове в сравнение с миналите избори от тази "разкрачена" позиция?

- Те стигнаха историческо дъно на миналите избори. Какво ще стане сега - изследванията ще покажат. Но при всички случаи според мен възход не се очаква.

- Партията на Стефан Янев кои гласове ще обере?

- Той има много по-умерена и балансирана позиция. Между другото, и в Европа се води дискусия за по-мека или за по-твърда позиция към Русия: какво трябва да ни бъде отношението ни - дали крайно, остракиращо или да се има предвид, че войната ще свърши, Русия е наш съсед и трябва да продължим да поддържаме някакви взаимоотношения. Стефан Янев е от тези, които гледат дългосрочно и заема по-меката позиция. Виждаме такава и в Германия, и във Франция, и на други места. Това му отваря ниша, получава част от електората на БСП, една голяма част и от електората на ИТН се преориентира в тази посока. Но пак трябва да изчакаме да видим конкретните данни, за да сме по-категорични за тези изводи.

- Каква очаквате да бъде избирателната активност?

- Очаквам да е ниска. Хората са много изплашени и невротизирани от поскъпването на стоки и услуги, от воденето на война близо до нашите граници. Освен това са и доста разочаровани от българската политическа класа.

- При тази ниска избирателна активност очаквате ли да влязат и някои от по-малките партии и формации?

- По-значим резултат очаквам при две партии - едната е на Мая Манолова, но тя остана сама, ще е трудно да достигне до бариерата, но при всички случаи ще бъде забележима както винаги. Другата партия е ВМРО. Те понесоха значителни загуби на базата на участието си в управлението почти цял мандат, но също са с потенциала да бъдат над 1% - с 2-3%, както и Мая Манолова. Да имат присъствие и да бъдат значими за коалиционни партньори при евентуални избори с останалите парламентарни политически сили.

- Какво е настроението на българите в чужбина?

- В чужбина гласуват предимно по-младите и по-активните хора. Те са по-ориентирани вдясно, по-либерално настроени, имат отношение към "Демократична България" и "Продължаваме промяната" - за тях очаквам най-голям дял, но не чак толкова голям, защото ентусиазмът ще спадне много.

- Заради машинното гласуване очаквате ли да има проблеми и по-ниска избирателна активност, след като никоя партия не направи нищо за връщането на хартиените бюлетини?  

- Не, вече имаме утвърдена практика и не би трябвало там да има изненади. Една значителна част от населението - възрастните хора и тези с по-ниско образование, просто технологията ги плаши, те са комплексирани от това, което става. И макар че процесът на самото гласуване не е сложен и биха могли да се справят, машините просто ги карат да не гласуват. Този начин на гласуване стана нещо като образователен ценз, което е в противоречие с Конституцията ни. Но така или иначе - това е факт. С машинното гласуване пък се избягват много други проблеми - подправени протоколи, схеми за външен натиск върху гласоподавателите и т.н. Така че плюсовете са много, но има и минуси. Но то е вече установена практика и се надявам нещата да бъдат нормални. Още повече, че машинното гласуване ускорява много процеса на преброяване, което улеснява цялата процедура.

- Тази бомба, която хвърли Слави Трифонов - да се прави референдум за президентска република - само предизборен фойерверк ли е, или има такива нагласи сред българското общество? И възможно ли е изобщо да се осъществи подобен референдум?

- За да стане такова нещо е нужен много широк обществен консенсус, след това много широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи такава идея. Трябва да има национално съгласие за променяне на цялостната ни политическа система. Такава ситуация в България няма. Още повече, че за президентска република ще трябва да се промени и Конституцията. Това е предизборен фойерверк, който ще отшуми. Практически е нереализируем.

- Дори да се преодолеят всички пречки и референдумът все пак да се състои - какво биха отговорили българите? Готови ли са за промяна на формата на управление?

- Не. Дори да се проведе референдум, при положение, че го отхвърлят всички политически партии, той няма да придобие нужната популярност.

- Каква е Вашата прогноза - тези избори ще бъдат ли успешни или ще се готвим след тях за нови?

- Изборите ще доведат до резултат, но той няма да е удовлетворителен. Няма да има убедително мнозинство, което да може да поведе страната в определена посока и да осигури необходимите реформи в тези тежки за България времена. Следващото управление също ще бъде с къс хоризонт. И най-вероятно следващата година пак ще се готвим да ходим до урните. Това са само хипотези, но ако един следващ кабинет издържи поне година до следващите местни избори, това ще бъде сериозен успех.

- Поне да не харчим пари за отделни избори.

- Да, а и да има някаква стабилност. Проблемите и с горимвата, и с оръжията, и с мигрантите, и с инфлацията налагат да има последователна политика и някой да носи отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай