В паметна реч. Карадайъ каза големия проблем на България

Защо така повече не може да управлява

В паметна реч. Карадайъ каза големия проблем на България | StandartNews.com

В емоционална реч на предизборна среща в Каолиново председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази възмущение от властващото в момента в българската политика противопоставяне, каквото почти не е имало в историята на българската демокрация.

„През 1989 г. българската демокрация тръгна от този площад в Каолиново. Както и кметът отбеляза днес, ако ние от този площад сега представяме кандидати за народни представители в демократична България, да бъдат избирани по демократичен път, то на този площад преди 33 години се стреляше“, припомни Карадайъ събитията от т.нар. „възродителен процес“.

„Този площад вие в Каолиново, в Делиормана, ние в България платихме много висока цена, за да дойдат демокрацията и свободата в България. Затова ние сме длъжни да бъдем гарантите и защитниците на демокрацията и свободата в България, и ще бъдем такива“, обеща лидерът на ДПС. 

Той припомни, че когато падна комунистическия режим ДПС бе първата партия, която се регистрира в България.

Той призна, че е изгубено време и че е трябвало да се създадат онези икономически условия в  България, онзи висок жизнен стандарт, че гражданите на страната да останат в нея. 

"Още 1991 г. нашият почетен председател д-р Ахмед Доган начерта приоритетите на България. Каза: „Мястото на България е в Европейския съюз, но пътят към ЕС минава през членството в НАТО." Тогава другите партии не бяха съгласни, положихме много усилия за да стигнем до съгласие на политическите сили за членството в НАТО. Много труден път“, спомни си Карадайъ.

„След 2009 ние българските граждани може би решихме, че демокрацията е даденост и  няма нужда да се грижим за нея. Обаче през 2009 г. в българския политически живот се настаниха омразата, противопоставянето, разделението и арогантността“, възмути се председателят на Движението.

„Политика и управление с омраза не може да се прави, няма просперитет в разединено общество. Ние го знаем от историята. От там си учим уроците. Демокрацията означава права и свободи, и закони.

Според него „този лукс не можем да си го позволим повече“. Без да се реши политическата криза, няма как да се решат другите кризи. „Дошло е време да кажем: „Безкрайно търпение няма“. Дойде време за обединение, дойде време да кажем: „Стоп на омразата, разделението и  противопоставянето.“ Ние там ви изпращаме, за да сте в помощ на хората и бизнеса, и за да се развива страната, а не да се карате и да чертаете разделителни линии“, предупреди Карадайъ.

„ДПС е номер едно от гледна точка на експертиза и на опит. Ключът за решаването на проблемите пак е ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай