Топ кадър на ДБ с разкритие как са избирани главните прокурори

Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев, твърди Атанас Славов

Топ кадър на ДБ с разкритие как са избирани главните прокурори | StandartNews.com

Досега изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори. Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев. Важно е на върха на прокуратурата да е независим професионалист. А не човек, посочен от една или друга формация. Имали сме главни прокурори, които дори не са били прокурори преди това. тези констатации направи в предаването "Офанзива" по НоваНюз Атанас Славов от "Демократична България".

„Изискванията да няма политическо и прокурорско влияние са изисквания на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Това е утвърден европейски стандарт”, каза още Славов.

Той обясни, че по действащия модел министърът на правосъдието би могъл да предлага главен прокурор, но не го прави. „В повечето европейски държави прокуратурата  е част от министерство на правосъдието. Ние настояваме прокуратурата да е независима. В момента министърът на правосъдието има право да прави предложения и за назначаване, и за освобождаване на прокурори и не само на прокурори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото”, обясни кандидатът за депутат от ДБ.

Според Славов един от проблемите на съществуващия конституционен модел е високото изискване за две трети назначени във Висшия съдебен съвет и в Инспектората към ВСС. „Да припомним, че на Инспектората към ВСС от две години му е изтекъл мандата и трябва да бъде подновен. Ние ще работим за това парламентът да си изпълнява конституционните задължения по отношение на съдебната власт”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай