Петък,

Топ кадър на ДБ с разкритие как са избирани главните прокурори

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
3020
Топ кадър на ДБ с разкритие как са избирани главните прокурори
A
A
A

Досега изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори. Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев. Важно е на върха на прокуратурата да е независим професионалист. А не човек, посочен от една или друга формация. Имали сме главни прокурори, които дори не са били прокурори преди това. тези констатации направи в предаването "Офанзива" по НоваНюз Атанас Славов от "Демократична България".

„Изискванията да няма политическо и прокурорско влияние са изисквания на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Това е утвърден европейски стандарт”, каза още Славов.

Той обясни, че по действащия модел министърът на правосъдието би могъл да предлага главен прокурор, но не го прави. „В повечето европейски държави прокуратурата  е част от министерство на правосъдието. Ние настояваме прокуратурата да е независима. В момента министърът на правосъдието има право да прави предложения и за назначаване, и за освобождаване на прокурори и не само на прокурори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото”, обясни кандидатът за депутат от ДБ.

Според Славов един от проблемите на съществуващия конституционен модел е високото изискване за две трети назначени във Висшия съдебен съвет и в Инспектората към ВСС. „Да припомним, че на Инспектората към ВСС от две години му е изтекъл мандата и трябва да бъде подновен. Ние ще работим за това парламентът да си изпълнява конституционните задължения по отношение на съдебната власт”, каза той.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com