Сух режим в Пловдив за изборите

Има и някии изключения

Сух режим в Пловдив за изборите | StandartNews.com

Сух режим е въведен днес в Пловдив заради извънредните парламентарни избори, като продажбата, сервирането и употребата на алкохол в заведения и търговски обекти са забранени от 6 до 20 часа. По традиция изключение се прави за сватбени и семейни тържества. Преди години сухият режим важеше дори и  в събота.

Изборният ден започва от 7 и продължава до 20 часа вечерта, но може да бъде удължен, ако пред вратите на секциите има хора. В Пловдив право на глас имат 302 226 избиратели.  „Южен“ продължава трайно да води класацията на най-голям район в Пловдив с 67 473 жители с право на глас. За сравнение, в район „Централен“ в избирателните списъци са включени – 65 093 души. 

За първи път право да гласуват имат 1876 пловдивчани, навършили пълнолетие между 3 октомври м. г.  до днес, съобщава "Марица".. 

Преди да тръгнете да гласувате, не забравяйте документ за самоличност, предупреждават от 16-а РИК.  В Пловдив са разкрити 471 секции, от които 3 са мобилни за хора с тежки увреждания и 9 са в лечебните заведения, затвора и следствения арест. Бюлетини ще се пускат в УМБАЛ „Св. Георги“, „Каспела“, УМБАЛ „Пловдив“ и Окръжна болница /УМБАЛ „Пловдив“/.  

Образци на бюлетините са окачени на информационните табла пред секциите. В Пловдив 21 партии и коалиции са регистрирали кандидат – депутатските листи. 

За разлика от последните избори за Народно събрание  можем сами да изберем дали да гласуваме на машина или са хартиена бюлетина. Всички секции още вчера бяха заредени с 308 000 бюлетини, а  456 секции – с машини.  В болниците, затвора, следствения арест и три секции, в които избирателите са под 300, ще се гласува само с хартиена бюлетина. 

 В секциите, където има машини, са сложени по две урни. Довечера, след като изборният ден приключи, хартиените и машинните бюлетини ще се броят разделно.

„Избирателите да се чувстват спокойни.  Видеокамерите ще бъдат включени, след като приключи гласуването. Записва се само процесът на преброяването“,  напомни председателят на 16-а РИК – Пловдив Калоян Сухоруков. 

Както и в предишните години за хора с увреждания има безплатен транспорт – специализирани микробуси до секция и обратно до дома. Заявките могат да се подават до 17 часа на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Армия от около 4200 членове на секционните комисии ще обслужват изборите в Пловдив. Те са съставени на квотен принцип и са посочени от парламентарно представените партии. Отделно за честността на вота следят защитници и наблюдатели. На всички комисии са раздадени мобилни телефони, за да включат видеозаписа за отварянето на бюлетините и вписването  на резултати в протокола.  

Предполага се, че СИК-овете ще  приключат с преброяването най-рано в 22 часа. За членовете, които имат ангажимент да отчетат резултатите в 16-а РИК, Община Пловдив е организирала транспорт – автобуси и бусове.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай