Стефан Янев: Най-важната задача е да спрем инфлацията

Длъжни сме да съставим работещ редовен кабинет

Стефан Янев: Най-важната задача е да спрем инфлацията | StandartNews.com
  • Развитието на икономиката е предпоставка за разрешаване на демографската криза, в която дълбоко навлизаме
  • Предлагаме мерки за стимулиране на българското производство
  • Искаме ББР да подпомага малките земеделци
  • Длъжни сме да съставим работещ редовен кабинет
  • За успеха са нужни две неща - да работим обединени като нация и да имаме своите лидери
  • Трябва да върнем доверието на хората в институциите, казва лидерът на "Български възход" Стефан Янев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Янев, коя е най-важната задача пред "Български възход" в следващия парламент?

- Най-важната тема пред всички партии в парламента трябва да бъде овладяването на инфлацията, защото това е дневният ред на обществото в момента. Това е и един от най-честите въпроси, които ни задават хората по време на многобройните ни срещи в страната - как ще се преборим с инфлацията, с галопиращите цените и за оцеляването. Ние като партия сме казали нашите приоритети и нашите идеи, по които държавата би трябвало да върви при намиране на съгласие и подкрепа от другите партии в 49-ия парламент - а именно борба с картелите и спекулата.

Следващият приоритет е развитието на българската икономика, на малкия и средния бизнес, защото развитието на икономиката е предпоставка за разрешаване на демографската криза, в която дълбоко навлизаме. Развитието на бизнеса ще позволи и развитието на социалните програми. Не можем да си позволим България да не бъде и социална държава.

- Какви мерки предлага "Български възход" за овладяване на инфлацията?

- Регулирането на пазара трябва да стане със съчетание от мерки, насочени към стимулиране на българското производство, защото инфлация се бори с производство. Предлагаме Българската банка за развитие да подпомага малкия и средния бизнес и в частност българските земеделски стопани, за да може произведената продукция да е достъпна за всички. Това е мярка, която може да даде ефект още до края на годината и още в началото на работата на 49-ото НС може да се изпълни при разумен диалог с всички партии. Друга ефективна мярка, според нас, е разработването на регулаторен механизъм, според който в хранителната верига приоритетно да се предлагат плодове и зеленчуци, произведени на например, не повече от 100 километра от мястото, където се продават. Тази регулация може да се направи на базата на карта на българското земеделие, която показва какви възможности има в момента. Виждаме, че в Европа вече се прилагат подобни практики.

- Ще съумее ли 49-ият парламент да излъчи работещо правителство? Коя е печелившата формула?

- Длъжни сме да направим всичко възможно това да се случи. На страната ни е нужно работещо правителство. Помните, че по време на 48-ото Народно събрание доминираше тонът на скандала, на конфронтацията, личните нападки и силното его. Той бе продължение на тогавашната предизборна кампания и не спря по време на работата на парламента. Напоследък в публичните изяви на политиците от всички партии наблюдаваме повече умереност. Ние от партия "Български възход", от самото начало говорехме за диалог, за взаимодействие, за решаване на проблемите в интерес на хората. Според нас печелившата формула е точно тази - политическата криза може да бъде решена по пътя на диалога, на разумните компромиси и аргументи, което да доведе до постигане на онова съгласие по национални приоритети, което ни липсва.

- Кой ще държи ключа към успешен мандат?

- Според нас ключът за успешен мандат се нарича коалиционно споразумение. Това е правилният начин, по който политическите партии могат да заявят своите приоритети, да поемат ангажимент и да излъчат правителство, зад което да застанат. Това е формулата, която ще изведе държавата от кризата и ще я постави на пътя на икономическото и социалното развитие.

- Кои са трите приоритета, около които трябва да се обединят партиите, за съставяне на правителство?

- Ние от "Български възход" считаме, че основен приоритет трябва да е сигурността във всичките й форми - национална сигурност, вътрешна сигурност и обществен ред, икономическа сигурност. Вече говорихме за мерките за борба с инфлацията, мерките за повишаване на производството, за подпомагане на малкия и средния бизнес. Както и необходимостта от всеобхватна правосъдна реформа, която да гарантира функционирането на системата на правораздаване, за да върне у хората усещането за справедливост. Към сигурността трябва да добавим здравеопазването и образованието. Българинът трябва да се чувства сигурен в собствената си родина, сигурен за утрешния ден - своя и на децата си.

- Хората имат ли доверие в институциите?

- За съжаление все по-видимо за всички ни е липсата на доверие в институциите. И това е свързано именно с отдавна изгубеното базово усещане за справедливост. Пътят за връщане на това доверие ще бъде дълъг и минава през строгото спазване на върховенството на закона и правилото, че законът е еднакъв за всички. Ние от "Български възход" ще положим всички усилия  да започнем този процес. Гарантирането на справедливост във взаимоотношенията между обществото и институциите ще бъде първия признак, че държавата е тръгнала по пътя на развитието.

Трябва да върнем доверието на хората в институциите.

- Войната в Украйна навлиза в нова фаза. Наблюдава се, макар и плахо, дипломатическо раздвижване в международен план. Каква трябва да е позицията на България?

- Пред нас изборът Изток или Запад не стои на дневен ред. Ние сме го направили преди години. България е член на НАТО и на Европейския съюз и въпросът е как страната ни да се позиционира в тези организации, така че по най-добрия начин да бъдат защитени българските национални интереси.

Партия "Български възход" е партия на мира. Смятаме, че гласът на България в тези организации може да бъде гласът на мира.

Знаете, че всяка война завършва на масата на преговорите, на дипломацията и в търсене на прагматични решения, които ще успокоят ситуацията и ще дадат възможност за възстановяване и за приемливо бъдеще и за двете страни, които участват във войната.

Ние, партия "Български възход", работим в интерес на България, в интерес на националната ни сигурност и в интерес на бъдещото геополитическо позициониране на страната ни не само по отношение на този конфликт, но и по отношение на променящия се свят. В резултат на тази война вече виждаме сигналите, че световният ред ще бъде различен.

Ситуационното сближаване между Русия и Китай не вярвам, че е в състояние да промени драстично разликата между държавите в света. Това е процес, който върви от години, а ние сега виждаме епизоди от този процес. Това е преходът от еднополюсен към двуполюсен свят.

- Светът се променя - и технологично, и геополитически. Успява ли българската политическа класа да бъде в крак със световните тенденции или е потънала в дребни спорове?

- Политическата класа не само у нас, но и в повечето страни като че ли не успява да отговори на очакванията на гражданите. Особено след Ковид-пандемията, която постави началото на проблемите с веригите на доставките, преквалификацията на кадрите, инфлацията. Войната в Украйна допълнително увеличи тежестта на управленските решения и постави пред изпитания политическия елит в цял свят.

Ние не правим изключение. Да се върнем само няколко месеца назад. 48-ото Народно събрание запомнихме с конфронтация, поради демонстрацията на политическо и лично его.  Цялата картина беше смекчена от усилията, които се направиха към края на парламента, в рамките на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тогава се осъществи така наречената лидерска среща.

Този път лидерската среща трябва да бъде в началото, в първите дни на Народното събрание. Така че всички аргументи, идеи и въпроси, да бъдат поставени на масата и заедно да търсим общото решение.

- Може ли да се случи възходът на България? Кой е пътят към просперираща и достойна България?

- Възходът на България трябва да се случи. Дължим го на децата и на внуците си, дължим го на родителите си и прадедите си. Пътят няма да нито лесен, нито кратък, но трябва да имаме сили и кураж да го извървим. Началото трябва да започне с обединение в общата кауза България. Водещи трябва да бъдат изконните ни ценности и семейни традиции.

Оптимист съм, че това ще се случи и повод за оптимизма ми са стотиците срещи, които проведох по време на кампанията. Хората, с които разговарях, искат да се случи възхода на България. Те са готови да работят за това, имат идеи, споделят предложения.

За успеха са нужни две неща - да работим обединени като нация и да имаме своите лидери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай