Сензация от Борисов! Предложи кабинет на 4 партии (ОБЗОР)

Каза кой трябва да посочи новия премиер

Сензация от Борисов! Предложи кабинет на 4 партии (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сензационна оферта за кабинет направи публично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана по време на голяма предизборна среща на ГЕРБ с Манфред Вебер. Зала № 3 на НДК изглеждаше като в най-добрите години на ГЕРБ – препълнена от хора, с големи екрани, на които този път се излъчваха не посланията и успехите на ГЕРБ, а графики със страшните цифри на инфлацията и поскъпването на стоките.

Събитието бе под надслов  „По-силни от кризите! ГЕРБ- СДС”.  С Вебер беше и българският еврокомисар Мария Габриел. На първия ред знаково седяха Бойко Борисов, лидерът на СДС Румен Христов, Вебер, Габриел, Томислав Дончев, Делян Добрев, евродепутатът Андрей Новаков.

В 10-минутна надъхваща реч Борисов направи разбор на успехите в третия мандат на ГЕРБ и даде заявка, че партията му да излъчи следващия премиер.

Досега сме били балансьор, но вече има бели и черни фигури. И ние сме твърдо с белите. Да, това ни струва 4-5 процента, но нашите партньори трябва да знаят. Първата политическа сила трябва да изкара премиер, заяви Борисов.

И се обърна към лидерите на „Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев: „Как ще се оправите без мен, не си го причинявайте. Радвайте се, докато ме има мен. Аз съм добър човек. Ако ви докопат Томислав, Делян, Андрей… Те ви се точат. Как си представяте да бъдете министри, защото първата политическа сила трябва да изкара премиер. Не си го причинявайте.”.

Не пожелавай жената, в случая партията на другия, защото ще стане твоя. Ние изглеждаме, че сме подредени и дисциплинирани. Какви спорове и какви характери са тези и за да вървят зад мен, те са се убедили, че вървят на правилното място. Не си го причинявайте. Уважаваме тези, които ще гласуват за вас. Уважавайте тези, които ще гласуват и за нас, каза още Борисов.  

Лидерът на ГЕРБ се обърна и към Манфред Вебер: „Утре кажете на Урсула, няма проблем да има стабилно правителство. Имаме рядък шанс да направим правителство със стабилна европрограма и България да забрави кризите. И Радев ще е спокоен, че сега всичко е на гърба му. Трябва ни мощна коалиция от центристки и десни партии, които знаят къде отиват. Ако лидерите на тези 4 партии се съберат, ще имаме стабилно устойчиво ориентирано правителство – ГЕРБ, ДПС и ДБ.”.

Борисов не назова четвъртата партия. Така не стана ясно дали това е ПП, след като вижда лидерите й като министри, или е СДС, с която ГЕРБ са в коалиция.

Притеснявам се от АЕЦ "Запорожие". Всеки ден ракети падат и може да предизвикват авария. Много е близо до нас, а сме наплашени от Чернобил. Първи сме по онкозаболявания в Европа. Направете така, че да се гарантира сигурността. От една авария ще заминат земеделие, туризъм и животновъдство и живота. Събери ги, Вебер. Знам, че имате лидерски срещи. Това е огромна тревога за нас, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Събитието започна с реч на бившия енергиен министър Делян Добрев, който представи газовата схема на Петков. Андрей Новаков даде допълнения за програмата на ГЕРБ.

Има поредица от кризи, но първо трябва да овладеем политическата, да върнем в политиката диалога и отговорността – със стабилно правителство, заяви Томислав Дончев. Ние ще носим основната отговорност, защото притежаваме по-рядка експертиза. Но не можем до една година да отстраним щетата на ПП, трябват ни 4 години, категоричен бе Дончев.

Манфред Вебер се обърна към България: „Идете и гласувайте. В несигурни времена имаме нужда от сигурен партньор като ГЕРБ, като Борисов. Трябва да се уповаваме на опита. За да се противопоставим на руския империализъм. Тези, които са на тази позиция, те са на страната на мира, демокрацията и свободата. Предстои ни трудна зима, която трябва да стане зимата на солидарността.”.

Другото, от което България има нужда, е тя да започне отново да се възползва от европейските средства. Затова има нужда от едно опитно и стабилно правителство. България има нужда от ГЕРБ. Другото е България и Румъния да влязат в Шенген. Важно е да продължи разговора за бъдещето на Западните Балкани. България е важна държава, страната има нужда от опит, няма време за дребни политически борби. България трябва да е в силна и обединена Европа, а не да бъде далеч от нея, по пътя на една руска имперска политика. Европа има нужда от силна България, категоричен бе Вебер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай