ПП МИР: Предлагаме национален консенсус около пет приоритета

Достоен живот за всеки работлив българин

ПП МИР: Предлагаме национален консенсус около пет приоритета | StandartNews.com

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. Завършва в Техническия университет – София и е инженер-магистър по "Индустриален мениджмънт". Завършил е "Академия за социална политика" на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по "Управленски умения". Специализирал е "Политически мениджмънт" в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 17 години управленски опит като мениджър и ръководител на проекти. През 2015 г. е избран за общински съветник в София и в мандат 2015-2019 г. е един от най-активните общински съветници в столицата. Учредител и председател на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие). Кандидат за народен представител и водач на листата на партия МИР в 23-ти многомандатен избирателен район в София.

Г-н Славчев, МИР се определя като партия на новото поколение в българската политика и партия на експертите. С какво реално се отличавате от останалите партии?

Идеология на партия МИР коренно се различава от всички останали политически партии. Тя е идеологията на свободата и справедливостта, интелектуално обезпечаваща изграждането на такова общество, в което тези две висши ценности са реално гарантирани за всеки български гражданин. От партия МИР считаме, че само балансираното и едновременно действие на двата структуроопределящите принципа за свобода и справедливост могат да решат основните проблеми в българското общество. Това може да се постигне само чрез промени в Конституцията и законите, чрез нова управленска структура, чрез издигане ролята на етиката в отношенията, както и чрез въвеждането на социално-пазарното стопанство като основа на българската икономика. Неговата същност се състои от съединяване на принципа на свобода на пазарите с принципа за социално изравняване и принципа на нравствена отговорност на всеки и на обществото като цяло. Това е доказан немски модел с регулиращата макро-икономическа роля на държавата, който е направил чудо, вдигайки икономически, социално и индустриално Германия на крака след нейния крах по време на и след Втората световна война. Социално-пазарното стопанство е единствената адекватна на изискванията на съвременното българско общество и стопанство възможност българската икономика да стане работеща и ефективна. Най-общо казано концепцията е всеки работлив българин да бъде благосъстоятелен, т.е. достойно съществуване на всеки. Реализацията на всички тези наши предложения ще създадат истинска средна класа в България и по примера на Германия ще превърнат България в силна социална и индустриална държава. Така няма да има социални напрежения, протести, войни, ще има свобода и справедливост и уникален баланс между тях. Тоест партия МИР предлага коренно различен модел и подход на правене на политика, където експертността, моралът, инициативността и родолюбието са водещи и основополагащи.

- Кои са основните приоритети на партия МИР?

- Крайно време е общественият интерес да застане над личния и партийния и да върнем държавността и нормалността в България. Именно затова партия МИР предлага национален консенсус и обединение около пет приоритета, които ще изведат България от икономическата, здравната, политическата и моралната криза и ще направят българския народ проспериращ и щастлив. Петте приоритета са на първо място работеща и ефективна икономика, на второ място излизане от демографската криза и връщане на българите зад граница в родината. Третият приоритет е оползотворяването на всички природни дадености на България в сферата на туризма, селското стопанство и логистиката. Четвъртият приоритет е реформа в съдебната система и административна реформа чрез въвеждането на електронното правителство. Петият приоритет, който партия МИР предлага, е балансирана външна политика.

- Какво за вас означава балансирана външна политика и как България може да я постигне?

- България може да защитава националния си интерес само ако стои на равни разстояния от всички големи сили, т.е. ако има балансирана външна политика. Ако си представим външната политика на България като равностранен триъгълник, в чиито ъгли стоят Брюксел, Вашингтон и Москва, то България трябва да стои винаги по средата и да не скъсява или отдалечава разстоянието от нито една от страните. Това на практика е балансираната външна политика и реална защита на националния интерес на България. За да имаме балансирана външна политика, е задължително и то в спешен порядък да се нормализират отношенията между България и Руската Федерация.

Преди няколко дни се срещнахте в посланика на Руската Федерация в България. Какво обсъдихте по време на срещата с г-жа Елеонора Митрофанова?

На първо място обсъдихме необходимостта от бързото нормализиране на отношенията между България и Русия в това число и възстановяването на пълноценната работа на дипломатическите мисии на двете държави. На второ място обсъдихме възможностите за преодоляване на газовата и енергийната криза в България, защото ако не се вземат спешни мерки, страната ни ще бъде изправена пред сериозна социална и икономическа криза. Националният интерес на България е българите да не останат на студено и тъмно тази зима и да могат да си позволят и платят сметките за ток и отопление. Единственият начин това да стане е незабавно да бъдат подновени доставките на природен газ от „Газпром“. В противен случай рискуваме българските граждани да изживеят най-тежката зима от началото на прехода, а българският бизнес масово да фалира. За нас от партия МИР е важно освен да се осигурят необходимите количества природен газ, то те да бъдат на достъпни и поносими за българите и бизнеса цени. Именно затова призовавам за националноотговорно и държавническо поведение по темата и българските граждани и политици да не се поддават на манипулациите, свързани с доставките на газ. Пред посланик Митрофанова подчертах, че една от основните цели и каузи на партия МИР е България и Черноморският регион да станат Зона на мира. Споделих също така мнението, че войната, както и всяка криза са сериозно изпитание за всеки един политик, държавник и човек, но че съм убеден, че с диалог и дипломация България и Русия много скоро ще си върнат взаимното уважение, добронамереност и конструктивизъм, превръщайки тези отношения в естествен мост между Европа и Азия. Именно това ще допринесе и за превръщането на България и Черноморския регион в Зона на мира и благоденствието.

Видимо не одобрявахте действията на управлението на Кирил Петков, а отдавна критикувате и управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. С какви партньори обаче бихте работили Вие? Какви каузи и с кого са в състояние да Ви обединят?

Случващото се в България през последните 32 години доказа, че така нареченият политически елит няма качества, морал, чест, елементарно чувство за справедливост. Също така липсват желание и политическа воля да се решават проблемите на българските граждани и България да бъде нормална европейска и развиваща се държава. През тези 32 години надеждите на хората останаха излъгани и всички си задаваме въпроса – а сега накъде? Според нас от партия МИР най-важното нещо сега е българските граждани да бъдем единни. За нас единството на нацията е условието, без което няма как да спрем деградацията и да просперираме. Това условие е изпълнимо само тогава, когато всички ние възприемем единни етични норми в общуването помежду си и изискваме от държавата да спазва тези норми в отношенията с всички граждани. Българите искат и жадуват да има справедливост, да имат сигурна работа и доходи, искат да живеят и да отгледат децата и внуците си в родината. Каузата на партия МИР е да сбъдне тази българска мечта. Именно затова ежедневно обединяваме експертен, професионален и морален потенциал около партия МИР и съм убеден, че тази експертна и морална платформа много скоро ще обедини около себе си голяма част от българите. България няма повече време за губене и експерименти. България има нужда от лидерство, почтено, работещо, можещо и открито управление. Политиката и управлението не са учебен полигон. Време е за нов модел на развитие и активни граждански действия. Партньори на партия МИР са всички честни, мислещи, дейни и морални българи, с които ще се обединим и ще върнем нормалността в страната. Именно затова партия МИР подава ръка на всеки, който е загрижен за морала, интелекта и развитието на българската нация и за това призовавам всички български граждани както в България, така и извън нея, да се включат и допринесат лично със своя Морал, Инициативност и Родолюбие за възраждането на българската държава. Българската история е доказала, че само когато е единен българския народ успява и това е и каузата на партия МИР – „Един за всички, заедно за България“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай