Понеделник,

Политолози с гореща прогноза - какво следва на изборите

От: Агенция Стандарт -
28129
Политолози с гореща прогноза - какво следва на изборите
A
A
A

Газовите доставки за България станаха тема на ожесточени политически престрелки между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". 

"Това е линия на поведение от страна на ГЕРБ. Те отново се опитват да изпълнят със съдържание лозунга "Ред в хаоса" от миналата година. Цялата тази риторика около газа е част от по-дълбока стратегия за дискредитиране на предишното правителство и преди всичко на "Продължаваме промяната", коментира политологът Милен Любенов.

Политологът Борислав Ангелов обърна внимание, че България има малък пазар на потребление на газ. Той каза, че служебното правителство симулира дейност и има голям синхрон по темата за газа между служебния кабинет и ГЕРБ. Според него служебното правителство е част от предизборната кампания от първия ден на своето назначаване.

"Избирателната активност ще бъди съизмерима с тази от ноемврийските избори миналата година. Дълги години имаме проблеми с избирателните списъци, така че това не е реалната активност, която винаги е по-висока. Очевидно ще има много остра предизборна кампания. Това го виждаме от последните действия от вчера. Много остър сблъсък ще наблюдаваме между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Това е стратегията на двете партии", отбеляза Любенов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му, ако има отчетлив победител на тези избори с разлика от над 6% или повече, тогава почти сигурно ще има стабилно правителство около партията победител. Ангелов смята, че предстои кампания на компроматите - черна и мръсна кампания, която цели да няма голяма избирателна активност. Политологът посочи, че цялата атака е концентрирана срещу БСП и Корнелия Нинова, защото те са пречката да има по-ниска избирателна активност. 

"Засега ситуацията е патова за съставяне на правителство, според прогнозните резултати. Всичко ще зависи от предизборната кампания. Така че всички политически партии трябва да подходят доста отговорно към кампанията, ако искат да постигнат добри резултати. Доверието към институциите и политическите партии е критично ниско. Хората са много изнервени, защото това са четвъртите избори, на които ще отидем в рамките на година и половина. Докато всички партии не преосмислят своето поведение, ще се намираме в тази ситуация", анализира Любенов.

"Целта на ГЕРБ е да се създаде ситуация, в която без тях да не може да се направи правителство. Ние се намираме в силна патова ситуация. Те искат да се продължи този хаос в страната. Целта на служебното правителство е да се влезе в матрица от избори. Аз виждам наченки да се създава организация да се управлява страната без парламент, колкото се може по-дълго време", подчерта Ангелов.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com