Политолози посочиха условието за кабинет. Възможно ли е?

Според Георги Киряков политиците използват темите, които вълнуват избирателите

Политолози посочиха условието за кабинет. Възможно ли е? | StandartNews.com

„Проблемът не е, че е скъп кашкавалът, а че вътре много рядко има мляко. За предстоящия вот партиите вече изчерпаха целия си речников и политически арсенал. Единствените им послания сега са към по-твърдото ядро”. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Според политолога Слави Василев е факт, че търговските вериги мачкат производителите на стоки. „Производителите, които могат да си позволят да плащат такива такси, за да стигнат до веригите, често предлагат боклуци”, каза Василев.

Според Киряков политиците използват темите, които вълнуват избирателите – разговорът за яйца и кашкавал е важен за избирателите и политиците го използват.

За Слави Василев разговорът за цените на основните хранителни стоки показва реалното състояние на българските граждани. „Хората са действително бедни, болни и в общото състояние, дори и на жълтите павета, и там не е цветущо състоянието”, каза Василев. Политическият процес, коалиционната култура на партиите в парламента не ни докарва до очакваните резултати, допълни той.

Георги Киряков смята, че в момента местните избори блокират двете основни партии (ГЕРБ и ПП) да решат, че има по-важни приоритети от това да се боричкат и за пореден път да се ходи на избори.

Според Василев социологията показва, че за да има кабинет, трябва да има коалиция между ГЕРБ и ПП, но по думите му, това ще бъде абсолютен край на парламентаризма.

По мнението на Киряков вероятността ПП и ДБ да направят коалиция с ДПС е нулева, но остава възможността за коалиция с БСП. „С БВ има възможност за коалиция между ПП и ДБ, но не и с „Възраждане”. ГЕРБ ще продължи да ухажва задкулисно ДПС, но няма да си позволи да направи открита коалиция с ДПС и при тях ще трябва трета политическа сила. Малко вероятно е това да е БСП. Хипотетичната възможност за коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ остава, но тя е блокирана от местните избори, които са през есента. ДБ искат да променят статуквото на местно ниво, но това няма да е възможно, ако има коалиция на национално ниво”, обясни Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай