Петък,

Политолог подсказа на Борисов какво правителство да прави

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
2444
Политолог подсказа на Борисов какво правителство да прави
A
A
A

Политоложката Цветанка Андреева даде идея какво правителство трябва да се стреми да състави победилата на изборите ГЕРБ, за да има устойчиво управление на страната. Андреева определи като реалистична поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към всички партии.

"Офертата беше доста реалистична, наистина има сериозно намерение да се сформира правителство. Това беше доста ясно заявено от Борисов, той каза, че ще направи правителство. Ще ми се да вярвам, че ще предложат няколко формули за кабинет и дано някоя от тях да е най-успешната, за да може да се изгради коалиция в този парламент. Макар че очакванията не са особено високи", каза Андреева пред БНР.

"Истинската силна власт, от която се нуждае държавата, е една здрава коалиция. Правителство, което не е дразнещо от политическа гледна точка, може да очаква по-широка подкрепа, но то няма да бъде по-силно", предупреди Андреева.

Според нея ПП и ДБ е трябвало да съгласуват позициите си, за да излязат по-силни на сцената: "Така гледаме паралелна игра на два отделни политически субекта, което не води до консолидиращ ефект в самата коалиция. ... Основната им цел е да запазят коалицията (ПП-ДБ) до местните избори".

"Ако ПП-ДБ откажат, най-вероятно ГЕРБ няма да тръгне към политическо и ангажирано правителство, а ще мине на вариант експертно правителство", прогнозира тя.

По думите ѝ всички политици са се вторачили в местните избори и очакват там да бъде голямата им битка: "Обществото знаем, че не София е важна. В момента републиката е в опасност. Искаме и политиците да го осъзнаят".

Тя подчерта, че важният извод от тези предсрочни парламентарни избори е, че "електоратът, обществото категорично потвърди евро-атлантическия избор като ценности и политика":

"По тази тема има едно огромно мнозинство в 49-ия парламент, което може да е не просто управленско, а и конституционно мнозинство. Това може да е единственият ключ към кризата. Единствената платформа, на която да стъпят така говорените реформи. Не е възможна никаква реформа, ако има отказ от власт".


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com