Победата на ГЕРБ усложни играта, поряза шанса на ПП за кабинет

ГЕРБ ще предложи правителство от хора, които нямат нищо общо с политиците

Победата на ГЕРБ усложни играта, поряза шанса на ПП за кабинет | StandartNews.com

Както ГЕРБ-СДС, така и "Продължаваме промяната-Демократична България", биха могли да съставят кабинет от експерти, които са еднакво отдалечени от политическите сили, но по-лесно с налагането на работеща формула биха се представили ПП-ДБ. Мнението изрази пред Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев.

ГЕРБ ще предложи правителство от хора, които нямат нищо общо с политиците, от изцяло нови фигури, много трудно за отказване от други съображения, освен чисто партийните, обясни Стойчев.

Според него правителството ще е от същия порядък като това на проф. Николай Габровски, дори може да се търсят хора, които никога досега не са имали досег с каквито и да е партии, за да не може да бъдат отхвърлени с обяснението, че са партийци. "Ако ги отхвърлите тях, с какви очи ще искате подкрепа", попита Стойчев.

В ГЕРБ и Борисов има желание за работещо правителство, каквото и да е то, за да се ограничи властта на Радев, категоричен бе политологът.

Много по-лесно щеше да бъде, ако ПП-ДБ бяха първи, да получат от ГЕРБ подкрепа, без ангажименти в правителството с министри. Все пак те могат да бъдат бламирани по всяко време в Народното събрание. Но сега ситуацията става много по-сложна, защото ПП има имидж и образ на анти-ГЕРБ риторика и е немислимо да сменят това мимоходом, ще бъде електорална катастрофа за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай