Събота,

Огледални числа ще бележат вота

От: Стандарт -
774
Огледални числа ще бележат вота
A
A
A

Кога ще ги стигнем италианците?

Италия отбеляза антирекорд в гласуването преди седмица - невиждано ниските 63.95 % от края на Втората Световна война. За България това би било резултат, който може да направи най-масовия вот за века.

Не само, че няма никакви изгледи да случи. Нещо повече - социолозите чакат огледални числа на изборите ни - гласуване около 36 %.

Ще имаме Нов антирекорд по ниска избирателна активност на извънредните парламентарни избори, прогнозират социолозите.

Според Юлий Павлов кампанията на почти всички политически сили е насочена към твърдите избиратели. Най-често се отправят негативни послания, свързани с омраза и противопоставяне.

"Очаквам, че активността ще бъде по-ниска отколкото през ноември миналата година. Тогава гласуваха малко под 2,7 млн. души, сега ще гласуват, според мен, около 2,4 млн. души. Така или иначе ще имаме нов антирекорд", прогнозира Павлов.

Социологът Евелина Славкова също твърди, че докато в предходните предизборни кампании сме имали протестен вот, сега се очаква до избирателните урни да отидат само твърдите избиратели.

Нашата прогноза е за около 2,5 милиона души, тоест, малко по-ниска отколкото регистрираната през ноември миналата година, твърди Юрий Асланов. Според него факторите, които влияят на това са вътрешни, и външни, от всякакво естество. Не е  изключено активността дори да падне на по-ниски нива, добави той.

Според него гласуването на сънародниците ни в чужбина винаги е оказвало символично влияние върху разпределението на общия резултат, защото са много малко нашите сънародници в чужбина, които гласуват в съпоставеност с числото в избирателния списък, което присъства.

Той припомни, че в избирателния списък, присъстват на хартия близо 6,9 милиона правоимащи избиратели. Ние знаем, че голяма част от тях не гласуват, именно защото са в чужбина и българските избори не представляват особен интерес за тях.

Това не са "мъртви души", те са живи хора, те са български граждани, притежават български лични документи, паспорти, имат право да гласуват по Конституция, но по различни причини не го правят,

Това е доста продължителен разговор, много отдавна се води между експерти, но политиците някак си го пренебрегват, каза още Асланов.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com