Нови данни! Листопад на вота, страшна драма на върха

"Галъп" разбърка изборния пъзел

Нови данни! Листопад на вота, страшна драма на върха | StandartNews.com

Партиен листопад на входа на парламента и страшна драма на върха на изборната класация разкри най-новото проучване, направено от "Галъп". То обяснява защо много от партиите са в ступор.

ГЕРБ и новата коалиция ПП-ДБ са с равен резултат, обявиха социолозите от "Галъп". Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на Българското национално радио (БНР). Изследването е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с - 27,2% и 26,6%. ДПС убедително тръгва към парламента със стартова одкрепа от 13,4 на сто. "Възраждане" са четвърти. Те имат 12,3%. Пета остава БСП с 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, казват социолозите от "Галъп".

Българите, които са заявили, че със сигурност ще гласуват, са 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай