Нинова проговори за санкциите срещу Русия и тавана на цените

Ако трябва да се разработват наши лични газови запаси – има такива и те са в Черно море

Нинова проговори за санкциите срещу Русия и тавана на цените | StandartNews.com

Налаганите на Русия санкции вредят на Европа, а не на Москва. Преговорите с "Газпром" трябва да бъдат възстановени и по възможност да се подновят доставките на газ по сега действащия договор. Тези позиции защити в интервю за НоваНюз лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние сме категорично против добива на шистов газ. Тези проби се правят в Добруджа, житницата на България. Ако трябва да се разработват наши лични газови запаси – има такива и те са в Черно море", каза Нинова.

Според нея по отношение на „Газпром” трябва да се възстановят разговорите по дипломатически път и по възможност да се възстановят доставките по сега действащия договор. "Санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Москва. Санкционираната държава не търпи щети, поне според написаното от „Гардиън” преди няколко дни. Увеличава се износът на петрол към Китай и Индия. Те ще се оправят, очевидно, тези санкции вредят повече на нас, на европейските държави”, подчерта лидерът на БСП.

Тя коментира и тавана на цената на синьото гориво, поискан от БСП. „Смисълът на налагането на този таван беше да помогнем на бизнесите да преодолеят кризата сцените, да спасим домакинствата от тежките зимни месеци. Това е добра европейска практика. Такъв е примерът с Испания и Португалия, където управляват леви партии. Ние смятаме, че без лява партия в бъдещото управление, хората много по-трудно ще преминат през кризите”.

"Влизаме в тези избори от позицията на партия, която е управлявала, свършила е добра работа и е изпълнила част от обещанията, които е направила. Тоест хората могат да ни оценяват по реални резултати, а не по обещания", посочи тя.

По думите ѝ коалиционното правителство е развило много добра и силна социална програма. „Прави ми впечатление, че всички партии от коалицията се хвалят именно с това, което БСП направи в социалната сфера. Критикуваха ни, че едва ли не сме си парцелирали министерствата. Социалната политика беше нашият сектор. И благодарение на БСП се случи всичко това. И фактът, че всички колеги се хвалят с това, означава че сме си свършили добре работата”, подчерта Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай