Нарушенията започнаха. Надежда Йорданова хвана БСП и ГЕРБ в крачка

Демократична Българи подаде сигнал в Русе

Нарушенията започнаха. Надежда Йорданова хвана БСП и ГЕРБ в крачка | StandartNews.com

Надежда Йорданова подаде сигнал до Районна избирателна комисия МИР-19 Русенски от името на Коалиция „Демократична България - Обединение” .

При преглед на решенията на РИК 19 Русе е установено, че в СИК са назначени лица, които са общински съветници от политическите партии БСП и ГЕРБ.

Това обстоятелство е нарушение на чл. 66, ал.1, т. 2 от Изборния кодекс, където изрично е посочено, че член на СИК не може да бъде лице, което е на изборна длъжност в държавен или местен орган. Общинският съвет е орган на местно самоуправление и общинският съветник е изборен член на местен орган (аргумент от  чл. 18 от Закона за местното самоуправление и местната администрация).

„По силата на тези текстове в Изборния кодекс Общински съветници не могат да бъдат членове на СИК и състав на СИК, който включва общински съветник е в пряко нарушение на чл. 96 във връзка с чл. 66, ал.1, т. 2 от Избирателния кодекс“, категорична е Надежда Йорданова.

Настояването на “Демократична България” е РИК 19 да извърши спешна проверка по чл. 96 от ИК и да освободи като членове на СИК всички лица, за които е налице основание за несъвместимост съгласно чл. 66 от Изборния кодекс.

Съставът на всички СИК трябва да съответства на изискванията на закона, за да се гарантира законността на изборите на 2 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай