Сряда,

Мая Манолова се развъртя, обяви война на скъпите яйца

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
1060
Мая Манолова се развъртя, обяви война на скъпите яйца
A
A
A

Едно от първите неща, което ще направи коалиция "Левицата", ако влезе в новото Народно събрание, вероятно ще е призив за бойкот на цените на яйцата.

"Безобразно, спекулативно, ограбващо хората повишаване на цените на основни хранителни продукти, затова, хора, не купувайте "златните яйца". Това е един от основните продукти в малката потребителска кошница, който поскъпна най-много - с над 50-70%. Следващи в списъка са млечните продукти. Не е нормално 50 лв. да струва кашкавалът", заяви лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова в интервю за България он ер.

Тя обяви, че в следващия парламент "Левицата" ще иска да се сложи таван на надценката на хранителните продукти.

На въпроса как е възникнала надценката, Манолова отговори: "С пълната липса на контрол и желание на държавата да се пребори с икономическите силните в този сектор. България е държавата, в която монополите, картелите, корпорациите се вихрят, веригите са писаните яйца на държавата, докато яйцата за потребителите са златни. Липсва законодателство, което да наложи правила."

Гостът добави, че ще предложат като закон цените на етикетите да бъдат двойни – с доставната цена и продажната цена.

"Смятате ли, че е честно по отношение на българските граждани веригите да бъдат подкрепени с десетки милиони левове за скъпия ток? Те получиха и компенсации за Ковид, плащат едни от най-ниските данъци в Европа. В момента, в който трябваше да проявят солидарност към българските граждани, те надуха цените", посочи Манолова.

Според нея цените на хранителните продукти са започнали да растат главоломно от края на 2021 г., когато Корнелия Нинова е встъпила в длъжността на икономически вицепремиер.

Манолова коментира и "прочистването" на БСП, като изтъкна, че това води партията към поредна изборна катастрофа.

"Аз не съм излязла от БСП, събирайки някакви хора. Освен мен и още един човек, никой друг не е членувал в БСП. Те никога не биха отишли в партия, която не смятат за лява, защото това в основата си са леви хора", каза Манолова и даде някои сведения за политическите листи на "Левицата".

Тя изтъкна, че не е сериозно за 4 месеца да не се приеме закон, който да ограничи безконтролната власт на главния прокурор. "Ръководствата на БСП, ГЕРБ и ДПС се преструваха и шмекеруваха пред българските граждани. Нямаха никакво намерение да приемат този закон. Хартиената коалиция в момента залага честността на следващите избори на карта", заключи Манолова.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com