Край! Без тъмна стаичка за гласуване

ЦИК с революционно решение

Край! Без тъмна стаичка за гласуване | StandartNews.com

Две новости ще има на изборите. Първата е вотът с хартиена бюлетина. Но втората е направо революционна. Няма да има тъмна стаичка за гласуване. Новината съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

"За първи път избирателят, който реши да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за вот в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота", каза Матева за БНТ.

Вече сме готови за предстоящите избори. Преди дни обявихме за изпълнител стария изпълнител на тези дейности по техническото обслужване на машинното гласуване. За хартиените бюлетини хората са наясно с начина на гласуване, коментира още Росица Матева.

По отношение на гласуването с машина от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка, уточни тя и допълни:

"Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателя и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега".

Този път ще бъдат само 2 страници, тъй като партиите и коалициите са само 21. Има в два изборни района независими кандидати и "не подкрепям никого". На места ще бъдат 23 полетата, но те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай