Коста Стоянов, Възраждане: Няма да позволим Морската градина да стане битак

Кандидатът за народен представител от листата на "Възраждане" Коста Стоянов коментира в интервю темата с 10-те бараки

Коста Стоянов, Възраждане: Няма да позволим Морската градина да стане битак | StandartNews.com

Кандидатът за народен представител от листата на  "Възраждане" Коста Стоянов коментира в интервю темата с 10-те бараки, за които излезе информация, че ще бъдат поставени в Морската градина на Варна Той бе категоричен, че от "Възраждане"  се противопоставят на намерението на Община Варна да постави преместваеми обекти на територията на Морската градина, превръщайки красивия парк в битак. 

"В момента, в който разбрахме, че има такова намерение - веднага изразихме категорична позиция, че сме против поставянето на барачки в сърцето на Варна. Вече е започнала и подписка, която ще бъде внесена в общината. Отделно лично аз разговарях с варненски архитекти, които най-категорично не одобряват подобна инициатива. Впрочем, аз не познавам нито един варненец, който да е съгласен с подобно нещо. 

Първо, да започнем с факта, че Морската градина е паметник на градинското и парковото изкуство с национално значение. Като такъв за всяко нещо, което трябва да се прави на тази територия, е необходимо предварително одобрение или съгласуване от Министерството на културата. Освен това, в Морската градина е забранено строителството. А поставянето на преместваеми обекти се извършва съгласно Наредба на ОбС Варна. Всеки, който има желание, би могъл да се запознае с  Наредбата за поставяне на преместваеми обекти, приета с Решение на ОбС Варна, особено с чл. 30, 31 и 32.", каза Стоянов.

Коста Стоянов говори и за запитването, което е отправил към Община Варна относно  поставянето на преместваеми търговски обекти в централна част на града и по главните алеи на Морска градина – Варна:

1.     Има ли одобрена схема за разполагане на търговските обекти в централна градска част на Варна и по главните алеи на Морска градина – Варна?

2.     Ако има такава, кога е направена, от кого е направена, от кого е одобрена, разгледана ли е от ЕСУТ и одобрена ли е с решение на ЕСУТ?

3.     Кои институции са участвали във вземането на решение за поставяне на преместваеми обекти/павилиони в Морската градина?

4.     Съставяна ли е специална комисия от общински съветници и представители на общинската администрация? Ако е съставяна такава, кои общински съветници и кои представители на Община Варна са участвали в тази комисия? Кой е бил председател на комисията?

5.     Правен ли е анализ на необходимостта от поставянето на такъв тип обекти в централна градска част на Варна и по главните алеи на Морска градина – Варна?

6.     Правено ли е предварително проучване и/или визия за това какъв ефект ще имат те върху градските пространства на нашата Морска столица?

7.     Участвали ли са представители на различни браншови организации /търговци, туристически структури, архитекти и др./ в тези анализи/проучвания?

Отговорите на тези въпроси все още не са получени, но междувременно стана ясно, че от "Възраждане" разполагат и с  официална протестна подписка от живущите и собствениците на търговски обекти в централна градска част на Варна.

"Ние проведохме разговор с тях, от който установихме, че твърдо стоят зад становището си и са против разполагането на такива обекти.

Направихме и среща с Камарата на архитектите във Варна и от тях разбрахме, че никой не ги е търсил за компетентно мнение. Аз лично останах с впечатление, че те също са против такава идея.

Тези десет павилиона ли ще закърпят бюджета на Варна? Дали това всъщност е истинската причина или причината е, че трябва предизборно да се обслужат определени интереси, чрез които да се постигне определена подкрепа на изборите?", попита риторично кандидатът за народен представител от "Възраждане".

Коста Стоянов допълни, че от "Възраждане" ще проверят дали са спазени всички правила за поставяне на павилиони в морската градина във Варна. 

"Доколкото на нас ни е известно, решението за поставяне на павилиони в Морската градина е взето още миналата година, а зад него стоят община Варна, областна администрация и Министерството на културата. Съставена е специална комисия от четирима общински съветници и един представител на общинската администрация, начело на която е избран общинският съветник от новосформираната група в Общински съвет - Варна", каза в заключение Коста Стоянов. 

Той посочи, че гражданите, които са се обърнали към "Възраждане", подозират, че тази част в общинския съвет е лоби на местни олигарси и е добре мотивирана от същите да работи за нечии частни интереси. 

Варненци могат да дадат доверието си за Коста Стоянов с номер три в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г.

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай