Четвъртък,

Карадайъ закова Рашков за тормоза. Изпълни обещание за дядо Исмаил

От: СТАНДАРТ -
24994
Карадайъ закова Рашков за тормоза. Изпълни обещание за дядо Исмаил
A
A
A

Имало ли е полицейски тормоз по време на изборите миналата година? Превърна ли Бойко Рашков демократичната полиция в милиция, за да сплашва неудобни политически опоненти чрез нахлуване в домовете и принуждаване на възрастни и болни хора да подписват предупредителни протоколи?

Един от 20-те хиляди въпроси, които ДПС оформи като парламентарни питания към бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков даде поредното ясно доказателство какви указания са давани и как се е насаждал страх в избирателите на ДПС непосредствено преди изборите и в изборния ден.

Ето и подробностите:

На 10 юни 2022 година председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи питане към Бойко Рашков по време на парламентарния контрол, свързано с полицейски тормоз спрямо 74-годишния Исмаил Мехмедов от Лясковец, област Велико Търново.

Карадайъ тогава разказа, че дядо Исмаил живее сам в дома си,  след като съпругата му е починала, болен е, има два стенда на сърцето.

На 11 юли 2021 година, рано сутринта в деня на изборите, полицаи нахлуват в къщата му и е отведен в полицейския участък, след което е подписал и предупредителен протокол. Карадайъ попита Рашков на какво основание е станало това и му припомни, че вече повече от 3 месеца чака предоставяне на всички документи по случая, които ги е изискал.

Министър Рашков отговори на Карадайъ, че е имало само покана за беседа в МВР, след което е бил подписан предупредителен протокол. Причината била, че полицаите получили информация, че Мехмедов пил кафе с приятели и обсъждали изборите.

Още тогава Мустафа Карадайъ му припомни, че не става дума за покана за разговор в полицията, а за нахлуване в дома на възрастния човек и заяви, че този случай заслужава особено внимание. Затова и се ангажира лично да отиде да се запознае с Исмаил Мехмедов и препоръча на Рашков да направи същото.

Днес той изпълни обещанието си. Заедно със заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев, който е и водач на листата на Движението във Велико Търново и с безспорния специалист по социалната политика д-р Хасан Адемов се срещнаха в село Добри дял с Исмаил Мехмедов, за да го попитат какво точно се е случило преди изборите миналото лято. Екипът на Централния предизборен лъч специално отиде до дома на възрастния човек.

Карадайъ разказа на дядо Исмаил за въпроса, който е задал на бившия министър и отговора на Рашков, че такива неща не е имало. Попита го дали Рашков е идвал оттогава, но Дядо Исмаил отговори отрицателно. Възрастният човек  разказа с горчивина за предизборния тормоз през юли миналата година.

"Чукнаха на вратата, единият ми каза да изляза, а другият ме хвана за ръката. Нито към крадял, нито съм убил, казал им Исмаил. Попитах ги къде ме водят, а те ми казаха "недей знай много, ще те вкараме в затвора.”.

"После ме закараха в съвета и аз се подписах, че пари на никого не съм дал и няма да давам. Ама как да давам като пенсията и на мен не ми стига", чуди се и досега дядо Исмаил.

Какво да правя, подписах документа, добави той като потвърди, че е болен, има стендове и вече и захарта му е висока. Казах им го, но какво от това, каза с огорчение дядо Исмаил.

Идваха тука, за да тормозят хората, каза един от съседите му и изрази надежда, че милионерщината си е отишла заедно с Рашков.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com