Понеделник,

Карадайъ каза кой ще извади България от политическата криза

От: СТАНДАРТ -
5416
Карадайъ каза кой ще извади България от политическата криза
A
A
A

Дойде време ДПС да сложи държавата на правилния път, така, както винаги сме го правили 32 години. Дойде време ДПС да направи България номер 1. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Асеновград. Водач на листата на ДПС в Пловдив област е енергийният експерт на Движението Рамадан Аталай.

Ние сме тук в квартал Долни воден. Защото Долни воден е номер 1, защото Асеновград е номер 1, защото Пловдив е номер 1. Дошло е време и България да стане номер 1, подчерта Карадайъ.

Живеем в ситуация на множество кризи. За да има изход от кризите е нужно да има инвестиции. Без инвестиции няма как да има изход от кризите, изтъкна лидерът на ДПС. И обясни, че инвестициите са основно в две посоки - частни и през евросредствата.

Ние вече се намираме в третия програмен период, откакто сме членове на ЕС. За първите 2 програмни периода имаше финансиране от ЕС, защото ДПС участваше във властта, написа оперативните програми, договори ги с Брюксел и парите дойдоха в България, припомни Карадайъ. Той посочи, че за третия програмен период оперативните програми трябваше да бъдат написани още през 2020 година, но това не се случи нито при правителство на ГЕРБ, нито при кабинета на т.нар. „промяна".

Мустафа Карадайъ изтъкна, че когато ДПС участваше във властта от 2001-2009 година, държавният дълг бе стопен от 17 млрд. лв. на 1 млрд – по 2 милиарда на година. А икономиката имаше растеж от близо 8 на сто. Инвестициите стигнаха 7 млрд. евро годишно.

Има ли инвестиции, има работни места и сигурност за доходите. Когато работим, получаваме заплати и плащаме осигуровки. Пълним социалните фондове, от които се плащат пенсиите. От данъците пък се гради инфраструктура, включително се ремонтира читалището в Долни воден, даде примери Карадайъ.

Нещата са свързани. Но през 2009 година решихме, че веднъж завинаги демокрацията е даденост за България и няма нужда да се грижим за нея. Решихме, че щом с ускорени темпове се развива държавата и има инвестиции, всеки може да го прави. И допуснахме управление чрез омраза, противопоставяне и разделение, което след 12 години създаде условия във властта да влязат и случайни минувачи, каза Мустафа Карадайъ.

Така след  10 години дългът на страната стана над 20 млрд. Средно 2 млрд. дълг са се трупали на година, посочи още той.

Когато има проблем вкъщи, какво правим? Търсим майсторите. Когато трябва да се грижим за нашата голяма къща, за нашия дом, за нашата родина, за България, за държавата, ние трябва да подредим  властта  в страната, а това става чрез избори. На прага на изборите майсторите къде са? В ДПС са майсторите! – заяви Карадайъ.

И посочи: Затова казваме: „Дошло е време България да е номер 1, дошло е време ДПС да участва във властта, дошло е време експертите, специалистите да са на власт, дошло е време да премахнем омразата, разделението и противопоставянето от управлението.“.

Дошло е време ДПС да застане в центъра на политиката, да възстанови нормалността в политиката. А това го може само ДПС. 32 години показваме, че можем да създадем условията и средата за диалог. Без диалог между различните партии, между власт и опозиция, между власт и граждани, между различните институции и органи на власт, няма нормалност, категоричен бе председателят на ДПС.

Дошло е време да си спомним девиза на страната „Съединението прави силата“. Дошло е време да постигаме съгласие по националните цели и приоритети, подчерта той.

Политическата криза в България не може да се решава без ДПС. Имаме нужда от стабилност - от стабилно управление, стабилно и предвидимо законодателство, от предвидимо управление с ясни цели, приоритети и програма, обобщи Карадайъ.

„ДПС има силата, желанието, подкрепата и ще бъде номер 1. Това не е просто число. Това е мястото на ДПС. Номер 1 не отразява случайния избор,  а ролята на ДПС през всички години на демокрацията в България. Ролята на национално отговорна политическа сила, която не се страхува да поема решения, отстоява тези решения и постига просперитет за хората. Така е било винаги”, заяви и зам.-председателят на групата „Обнови Европа” в европарламента Искра Михайлова, евродепутат от ДПС.

Тя отправи призив към жените: „Разчитаме на вас, вярваме във вас, знаем че жените винаги ще направят вярната преценка, ще посъветват всички, какво разумно да направят за техния дом, за техните семейства, за бъдещето на децата, на градовете ни. Нека реализираме всичко, което можем да направим. Ние можем да реализираме оперативни програми и да върнем инвестициите, ние можем да реализираме Плана за възстановяване, ние можем да изведем страната от политическата криза, защото умеем да водим диалог.”.

Потенциалът, който има Пловдив област, е много голям, има възможност не само за 2, но и за три мандата, подчерта водачът на листата на ДПС в Пловдив област Рамадан Аталай. Той отчете умората от серията избори през последната година, но попита: „Умориха ли се през последните 6 месеца народните представители на ДПС да бъдат постоянно на трибуната? Няма нито един експерт от ДПС, който да не е бил на мястото си и да не е представил проблемите на хората пред държавата.”.

Единствено, което ни липсваше, е че нямаме управленци в държавата, каза Рамадан Аталай. И подчерта, че без опита на експертите от пловдивска област не може да се състави правителство.

На онези, които питат, какво е дало ДПС, ще припомня, че от 1989 г. насам ДПС осигурява сигурност и стабилност, категоричен бе Аталай.

Майсторите за пенсиите са в Движението за права и свободи, заяви социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов. Той обясни, че обедняването се дължи на некадърното управление на кабинета „Петков”. Ако бяха приели предложението на ДПС, на Рамадан Аталай, още в началото да бъде компенсиран бизнесът заради скъпите енергоносителите, цените на газта и тока нямаше да се прехвърли върху стойността на  хранителните стоки, подчерта Адемов. И посочи, че цената на газта и на тока се увеличи 10 пъти.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com