Карадайъ гневен: Бактън от еднолично управление!

Време е за промяна на промяната, каза лидерът на ДПС

Карадайъ гневен: Бактън от еднолично управление! | StandartNews.com

12 години ГЕРБ еднолично управляваха държавата като създадоха средата и условията да дойдат едни умни и красиви. Те пък направиха промяна, която доведе до това, че от лошото еднолично управление на ГЕРБ да отидем към нещо още по-лошо. Дипломите от Харвард не могат да компенсират базови дефицити. Обвиняваха ГЕРБ за едноличното управление, но и те го правеха. Философията им беше „стани - да седна“, а това не е нито промяна, нито реформа. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Силистра. В нея участваха евродепутатът Искра Михайлова, водачът на листата доц. д-р Джевдет Чакъров и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов, съобщи пресцентърът на ДПС.

Няма как еднопартийната власт да се случи отново. 4 пъти хората излязоха да гласуват и казаха: Стига еднолично управление. Бактън, заяви Карадайъ и добави: Дойде време за промяна на промяната.    

Лидерът на ДПС даде пример с управлението на дълга на държавата като припомни, че когато ДПС е било на власт по 2 милиарда от задълженията на страната са се стопявали на година. Когато е управлявало ГЕРБ - натрупани са 20 милиарда, а след идването на Промяната  – още толкова. Дългът вече е над 40 милиарда лева и ако продължаваме така, годишно той ще нараства с 15 милиарда, заяви Карадайъ.

Явно това е промяната - има как да нараства, каза Карадайъ и добави: Те направиха така, че онова, лошото, в сравнителен план да кажем, че е добре. Истината е – не, не е добро, категоричен бе лидерът на ДПС.

Той даде пример и с инвестициите като припомни, че още през 2020 година ДПС настоя да се излъчи експертен кабинет, който да подготви Плана за възстановяване и устойчивост и да напише оперативните програми.

ГЕРБ обаче не ги написаха, а оставиха да се пишат от този, който спечели изборите. Три години по-късно нямаме оперативни програми, 5 пъти се промени ПВУ и в крайна сметка в Брюксел има план, който да обслужва един олигарх, а не хората и проблемите, подчерта Карадайъ.

Главната ни цел сега е спрем това прогресивно обедняване като вкараме дневния ред на хората в Народното събрание.

Няма как да имаме Златна Добруджа и в същото време да сме най-бедната страна в ЕС. Някъде нещо е сгрешено и това е в политиката и в начина на функциониране на икономиката, заяви още лидерът на ДПС.

Имаме нужда от разум, с който да сканираме, анализираме и оценим икономическата, социална и политическа ситуация в страната и да намерим решенията за изход от кризата. От отговорност, за да поемем ангажимент за реализиране на решенията и от диалог, за да формулираме устойчивата политическа формула за актуалните проблеми на хората и държавата. Това с еднопартийно управление няма как да стане, обобщи Карадайъ.

Видин се славеше с това, че най-бедният регион на Европа. За съжаление, Силистра се конкурира с Видин. Ние трябва да направим така, че да има целева програма за инвестиции в област Силистра. Това е ангажимент, който мога да поема от моята роля като член на Европейския парламент,каза Искра Михайлова.

Това ще се случи заедно с нашето участие в местната власт, в общинските съвети, с женските и младежките организации, с цялата компетентност от знания, опит и желание на ДПС да работи в полза на хората. Ние всички ще бъдем заедно в Силистра и такъв план ще има, такива инвестиции ще има, добави Михайлова.

Област Силистра вече е на последно място по жизнен стандарт, по БВП на глава от населението, каза водачът на листата на ДПС за Силистра доц. д-р Джевдет Чакъров.

Когато излязох от Министерството на околната среда и водите през 2009 г., основният упрек към мен от ГЕРБ, даже под формата на сигнали до прокуратурата, бе че се е инвестирало за канализации и водопроводи в малките населени места. Това било пилеене на пари! За последните години обаче нищо не се направи за областта. Един малък воден проект за Силистра,  Дулово е замръзнало на направена отдавна пречиствателна станция, 60% от канализацията не е изградена, заяви още Чакъров.

Животновъдството  и млекопроизводителите са на ръба на фалита. Страната ни въобще не се възползва от Плана за възстановяване и устойчивост. Испания, Франция, Гърция и редица други страни направиха различни пакети, с които подпомагат целево различните сектори. Въведоха минимални изкупни цени на млека, на меса. При нас няма такава загриженост, добави Чакъров, като заяви, че има и огромни проблеми с инфраструктурата - пътна, водна, здравна, образователна.

75 % от българските граждани изпитват затруднение при задоволяване на основни жизнени потребности. Основната цел на ДПС е да спре обедняването, да се опита да повиши доходите, защото ако не се преборим с инфлацията, няма как да вървим напред. За хората темите са високата инфлация, цените в магазините, работните места и борбата за хляба, а не дали ще бъде преместен Паметника на съветската армия, Шенген или Магнитски, заяви и д-р Хасан Адемов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай