Какъв е шансът за кабинет на ГЕРБ и ДБ? Политолог даде формулата

Трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч?

Какъв е шансът за кабинет на ГЕРБ и ДБ? Политолог даде формулата | StandartNews.com

Ако ги няма депутатите от "Продължаваме промяната" ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на "Демократична България", които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ. Това разкри в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

"Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент - дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг. Това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление", обясни Киряков.

Според него, ако ДПС бъде избрано като партньор, ще има много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа.

"БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалиция. Ако БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство", каза Георги Киряков.

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинство. ГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върти към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков.

ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и самостоятелно явяване на следващите избори, прогнозира още политологът.

Запитан възможен ли е кабинет тип "Димитър Попов", Киряков каза, че по-скоро е възможен кабинет тип "Габровски".

"Другият вариант е да се търси форма на подкрепа от ДБ, включително ПП, колкото и сега да се бият в гърдите, че няма да участват, да се поканят някакви много добри експерти от техните среди. По-вероятно е пак да се търси пак формула тип "Габровски". Сега не знам кой професор ще извадят. Вече всичко от ръкавите е извадено. Няма никакви аса там."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай