Искрен Митев: Ще инвестираме по 50 млрд. лв. в Северна и в Южна България

Битката в София-област е яростна

Искрен Митев: Ще инвестираме по 50 млрд. лв. в Северна и в Южна България | StandartNews.com
  • Първата стъпка за борба със спекулата и инфлацията са работещи КЗК и КЗП
  • Всеки, който наблюдава политическата обстановка, знае кои са добрите сили
  • Как да простим, като идват хора и ни разказват как кметове им чупят къщите и колите, защото не гласували за ГЕРБ?
  • Битката в София-област е яростна, трудна и изморителна и затова я повериха на мен
  • Ние ще спечелим и ще предложим правителство, казва Искрен Митев, втори в листата на коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за София-област в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Митев, каква е равносметката Ви за приключващата днес предизборна кампания за 49-ото НС. Успя ли коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" да убеди избирателите, че има право да се нарича "Добрите сили"?

- Аз мисля, че всеки човек, който наблюдава по-внимателно политическата обстановка, няма нужда от подобно убеждаване - кои са добрите сили стана ясно. Според мен хората просто се страхуват от партиите на статуквото и са свикнали с това положение. Ние сме тук, за да покажем, че има как България да е просперираща държава и че няма място за страх, когато се борим за каузата да живеем в нормална европейска държава. Това е възможно и постижимо.

- Точно това определение "Добрите сили" обаче стана причина партиите от "Промяната" да бъдат обвинени, че отново чертаят разделителни линии - добри и лоши. Кога ще бъде сложен край на разделението в политиката?

- Разделителните линии са начертани още в момента, в който тези, които бяха толкова години на власт, са избрали своите интереси пред тези на държавата. Ние не можем да толерираме или да простим за тези действия. Как да простим като идват хора и ни разказват как кметове им чупят къщите и колите, защото не гласували за ГЕРБ? Как да няма разделителни линии като хората са заплашвани, уволнявани, репресирани, за да гласуват за партиите на статуквото? Ние свободна държава със свободни хора ли сме или какво? 

Разделението ще спре, когато спре и това насилие над хората. Над хората се извършва политическо насилие. Ние тепърва започваме и няма да оставим нещата така. Дори да не съм аз, дори да не сме ние, някой хубав ден това ще приключи. Когато има активни и свободни граждани, ще има и активни и свободни народни представители.

- Мотото на кампанията на ПП-ДБ е "Има как". Има ли как да бъде съставено правителство след изборите - с чий мандат и при какви условия?

- Да, разбира се. Всичко е възможно. Ние ще спечелим и ще предложим правителство. Нека да видим резултатите от изборите. Правителство трябва да има. Стига са ни управлявали служебни правителства, които не носят никаква отговорност . Никаква! Уж ги назначава президентът, а той не понася никаква отговорност за нещата, които правят. Това не е редно.

- Коалиция ПП-ДБ ясно заяви, че ако е първа политическа сила, ще предложи кабинет на малцинството. Това обаче е невъзможно при очакваната конфигурация на парламента с почти изравнени сили на партиите. На какви компромиси е готова "Промяната"?

- Хартиената бюлетина създава много възможности за измами, купен вот и корпоративен вот. Нека видим дали служебният министър на вътрешните работи и полицията ще си свършат работата да осигурят честни избори. Аз мога да говоря от свое име и за моята позиция мога да нося отговорност. Ясно заявихме, че коалиция с ГЕРБ, с това ръководство и тези презрени от народа лидери няма как да направим. Ние с това се борим и всяка друга информация е лъжа и опит за измама.

- Вие сте втори в листата за София област. Защо се стигна до конфликта с Александър Дунчев и излизането му от коалицията?

- Аз уважавам Александър Дунчев и мисля, че той се бори за каузите си със сърцето си. По никакъв начин нямам отношение към обстоятелствата, довели до решението му да се оттегли от изборите и затова не бих могъл да го коментирам.

Моята работа беше да обединя екипа на София област, така че да направим възможно най-добрата кампания. Областта е прекрасна, има много дадености, но и много проблеми, за чието решаване ще се борим в следващия парламент. Приех да се боря за тези 22 общини след изричното съгласие на Дунчев. Битката е яростна, трудна и изморителна и затова я повериха на мен. Водя я с чисто сърце, много безсънни нощи и хиляди изминати километри. Тази битка тепърва започва. Вече календарът за събития за следващата седмица е препълнен. Сега развиваме структурите по места и каним всички свободни, честни хора да ни подкрепят и да се включат.

- Според последните социологически проучвания българите посочват като проблем № 1 обедняването. Какви мерки предвижда коалицията ПП-ДБ?

- Винаги съм бил най-буйното дете в училище, но също и знаменосец, и отличник. Икономист съм и вярвам на науката и фактите. Фактите са, че въпреки трудностите и войната през 2022 г. българската икономика отбеляза ръст от 3,9% - по-висок, отколкото през която и да е от последните 12 години, а българската индустрия отчете рекорден за целия ЕС растеж в размер на 20%.

За да има високи доходи, трябва да има висока производителност. За да има висока производителност, трябва да има добре работеща икономика и добре работещ бизнес. Как ще стане това? Най-големите пречки пред бизнеса са липсата на квалифицирана работна ръка, липсата на инфраструктура, административната тежест и много ниската енергийна ефективност. Нашата програма предлага редица мерки в посока решаването на тези проблеми. Ето някои от тях:

Инвестиране на 50 млрд. лв. поравно в Северна и в Южна България за преодоляване на регионалните неравенства и на изоставането от Европа.

Подпомагане на модернизацията на българския бизнес и развитието на български иновации и технологии и стимулиране на взаимодействието между бизнеса и научните организации с цел по-висока производителност.

Подобряване на бизнес средата и създаване на данъчна предвидимост.

Честна конкуренция и работещи механизми за контрол - смяна на състава на КЗК.

Решение за приемане на България в Шенген и еврозоната и улесняване на търговията и туризма в рамките на ЕС още през тази година. Т

Това са само някои от мерките, който предлагаме. Може да намерите цялата ни програма с конкретни мерки и примери на нашия сайт.

- Как според ПП-ДБ ще бъде овладяна спекулата? Какви мерки срещу инфлацията предлагате?

- Първо трябва да имаме работещи институции - Комисия за защита на конкуренцията и Комисия за защита на потребителите. Първата от 1 година не може да разбере имаше ли спекула при рекордното поскъпване на олиото, а втората каза, че няма никакви нередности в това, че трите мобилни оператора едновременно си повишиха цените с 15%. Това нормално ли е?

Икономическата теория казва, че инфлацията се бори най-ефективно със свиване на потреблението. Когато хората потребяват по-малко, предлагането на стоки и услуги намалява и цените падат. Ролята на държавата е да насочи това свиване на потреблението.

Не възрастните хора да се ограничават или бедните, а напротив. Да се ограничават тези, които свръхпотребяват. Ето защо е нормално най-накрая да има квалификация за енергийно беден. Да има целеви помощи, да има гаранция за свободно движение на стоки и услуги, да има намалени пречки пред бизнеса. Когато всичко това е факт, ще има и по-нисък ценови натиск или казано с други думи - по-ниска инфлация.

- Как ще постигнете консенсус за съдебна реформа? Всички партии от 48-ото НС бяха за провеждането й, но до нея не се стигна. Защо?

- Всъщност, единствено ние с ДБ бяхме за провеждането й. Останалите партии привидно подкрепят съдебната реформа, но до степен, която не би увредила техните интереси и не би изобличила безобразните закононарушения, които са вършени с десетилетия. Всички видяха как в момента, в който трябваше да се гласуват най-значимите промени, те бяха парирани още в Правна комисия дори от "Възраждане".

Аз виждам само един начин реформата да стане факт, а той е чрез мнозинство на нашата Коалиция, ето защо каня всички свободни хора, които искат да живеят в правова държава да ни подкрепят. Да ни подкрепят днес, да ни подкрепят утре, да се включат в нашите редици, да се обединим и заедно да изградим държавата, която България заслужава да бъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай