Развръзка на изборите. Социолозите категорични

Ако се състави кабинет, той ще е с експертна или програмна формула

Развръзка на изборите. Социолозите категорични | StandartNews.com

Все още няма окончателни резултати от изборите, но първото и второто място няма да се разместят, прогнозира пред БНТ Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Все още не е сигурно дали "Има такъв народ" влиза в Народното събрание, добави тя.

"Колкото и да не са окончателни данните, няма да има разместване по отношение на първото и второто място. Може да има скъсяване на дистанцията, но не и обръщане. По подобен начин стоят нещата и при "Възраждане" - ДПС. Колебания може да има при "Има такъв народ", тъй като виждате - 4,2% - това са по-малки стойности", заяви Боряна Димитрова.

Според Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" създалата се ситуация е най-сложна за "Продължаваме промяната-Демократична България". Той посочи, че ако "Има такъв народ" прекрачи 4-процентната бариера, шансовете за кабинет са увеличават, защото партийните играчи стават повече.

"ГЕРБ-СДС не биха имали толкова против някаква колаборация с ПП-ДБ. Не така седят нещата с избирателите на ПП-ДБ. Там лидерите ще бъдат подложени на двойно натоварване - от необходимостите на ситуацията и това, което техните избиратели им казват. Доста ще е сложно за "Демократична България" и "Продължаваме промяната", още повече, че те имат реален шанс да спечелят София на местните избори и не трябва да губят избиратели дотогава", каза Симеонов.

Първан Симеонов и Боряна Димитрова бяха единодушни, че ако се състави кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.

От "Алфа рисърч" регистрират, че избирателите на ПП-ДБ са по-склонни за колаборация с ГЕРБ-СДС в сравнение с миналата година.

"При избирателите на ГЕРБ -малко над 60% биха приели коалиция с ПП-ДБ, 22% не биха. 49% към 37% от избирателите на ПП-ДБ биха приели. И там има леко обръщане - да, 37% е достатъчно сериозно ядро, но в никакъв случай не е тази радикализация, която наблюдавахме отпреди година. И избирателите на БСП, и на ДПС са склонни да приемат коалиция. Само на Възраждане - не. Тук има роля и умората, и раздразнението на хората", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай