Събота,

Илхан Кючюк: Ще превърнем България в страната на възможностите

От: Агенция Стандарт -
1672
Илхан Кючюк: Ще превърнем България в страната на възможностите
A
A
A

ЕС е съюз на възможностите. Затова трябва да направим така, че на тези избори България да се превърне в страна на възможностите. Това каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк на предизборна среща във Враца.

Европа дава икономически възможности, но дава възможност и за културно обогатяване, за възстановяване на исторически паметници. Враца е град с история. Европа дава възможности и за нови технологии, подчерта евродепутатът. И обясни: „Каква енергетика ще има България не зависи от решението на едни или други експерти. Ще го определи технологичното развитие. Днес не е нужно българската БАН да дава много пари за технологично развитие. Необходимо е да си сътрудничи с БАН в Германия, с БАН в Холандия, за да вземе най-добрата технология. България може да направи това, но с политици, които знаят къде отиват.”.

Тези, които бяха последните няколко месеца в българския политически живот, не успяха да го направят. Те създадоха две паралелни реалности – на телевизията и тяхното популистко говорене, и за съжаление истинската, на живия живот.  Видяхме, че тези хора изпуснаха възможности, подчерта Кючюк. И попита къде е българският План за възстановяване и устойчивост.

Нека да си го кажем -  днес, ако се разкриват 10 работни места в България, 7 от тях са благодарение на средствата, които идват от Европейския съюз. Нима българският бизнес няма нужда от средства, от възстановяване, от нова икономика, от нова технология. Нима българските граждани не искат да усещат европейската подкрепа и солидарност като гражданите на Хърватска, Унгария, Германия. Разбира се, че искат и то с пълно основание, каза Кючюк.

Във всяка сфера се задава въпросът кога ще има програми. Всички питат кога ще има възможности. Затова трябва да направим така, че хората да не напускат страната ни, да  не напускат малките населени места, да не се обезлюдяват територии. Това в най-голяма степен се отнася за Северозапада, подчерта евродепутатът

Ние имаме отговор на трудните въпроси, които стоят пред обществото. Но най-вече имаме и подкрепата. Част сте от едно голямо семейство, гордейте се. Вие сте част от ДПС и от либералното семейство,  имате своето много силно присъствие, обобщи Кючюк.

Той призова да се сложи край на разделението с червени линии и обясни какво означават те в Европа. В Брюксел никога няма червени линии за личности или партии. Това е техническо понятие, което се използва само за политики.

Когато имаш противоречие в политиката, не правиш коалиция. Когато обаче имаш на една маса хора, които мислят по един и същи начин, тогава политиците са длъжни да направят коалиция, заяви Кючюк.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com