Гроздан Караджов: Пенсиите трябва да се увеличават справедливо

Различният морал породи конфликта с Асен Василев

Гроздан Караджов: Пенсиите трябва да се увеличават справедливо | StandartNews.com
  • Коритото на р. Марица е джунгла, Пловдив има късмет, че не се е сблъсквал с висока приливна вълна
  • Дължим обедняването си на „харвардския финансов експеримент“
  • Различният морал породи конфликта с Асен Василев
  • В МРРБ има програми за подобряване на инфраструктурата до Чудесата на България
  • Нужно е контролните органи най-после да погнат спекулантите, за да укротим цените на хляба и бензина, казва Гроздан Караджов, водач на листите на ИТН в Пловдив и Хасково в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Караджов, влизате в две от най-оспорваните битки за новия парламент – в Пловдив и в Хасково. Къде очаквате по-трудна надпревара и защо? Къде проблемите са по-големи?

- Няма лесна надпревара. Проблемите и на двата града са големи и гражданите заслужават техните представители в парламента да работят упорито и всеотдайно за решаването им. Като регионален министър съм запознат подробно с най-неотложните проекти, които трябва да бъдат придвижени. В министерството бяхме заделили средства и предприели конкретни стъпки за решаването им, но не ни стигна времето, за съжаление.

Някои от проблемите са идентични. В Пловдив например Околовръстният път трябва да стане скоростен и многолентов с габарит 23 метра, за да поеме увеличения трафик. За Хасково пък е изключително важно да се изгради обход и да се разшири вертикалният коридор от Стара Загора до Маказа.

Поглеждали ли сте скоро коритото на р. Марица? То се е превърнало в джунгла, защото не е чистено от десетилетия. ГЕРБ са на власт в града два поредни мандата и не намериха време и средства да почистят коритото. Като виждаме какво се случи в Карловско, Пловдив има късмет, че не се е сблъсквал с висока приливна вълна. Но както казват мъдреците – късметът помага на тези, които си помагат сами.

В Хасково пък е огромен проблемът с водата. Загубите по ВиК системата в града са над 80% и няма алтернатива за захранване на града с питейна вода. Помните, че през 2017 г. в Хасково бяха установени завишени стойности на уран във водата и три години питейна вода се доставяше с водоноски. Сега, същата вода от основния източник се разрежда с друга от допълнителни източници, за да достигне нормата за питейна вода. Нужни са 30 млн. лева за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, водовземно съоръжение и нови водопроводи. Не е сложно те да се осигурят, ако има политическа воля и хора с държавническо мислене в управлението.

Ако бъда избран за народен представител, ще използвам всички позволени от закона средства за по-бързото решаване на тези проблеми. Проблемите и на двата града ще са ми приоритет, независимо в кой град ще бъда избран.

- В Хасково сте в челен сблъсък с основния си опонент в кабинета на Кирил Петков – бившият финансов министър Асен Василев. Какво породи конфликта между вас  - неразбиране на проблемите на строители и пътищари, политически разногласия или нещо друго?

- Различният стил на работа и различният морал. Аз държа на думата си и ако обещая нещо, го изпълнявам. За разлика от Асен Василев, който редовно се отмяташе от договорките и отправяше необосновани обвинения, за да оправдае собствената си некадърност и непоследователност. Ще ви дам само един пример - големият скандал около договорите за поддръжка и ремонт на пътища. Няма спор, че батакът е оставен от правителствата на ГЕРБ. Когато е финансов министър в служебния кабинет на Стефан Янев, Асен Василев предлага на фирмите да бъдат платени изцяло и веднага 1.3 млрд., лева, при това с индексация на сумите. Когато аз предложих да се плати само на коректните фирми и то след стриктна проверка на работата им, бях разпнат, а всички фирми бяха обявени за мафиотски.

- Оказахте се между чука и наковалнята – служебният регионален министър Иван Шишков Ви обвини, че не сте платил нищо на фирмите, които строят „Хемус“. А доскоро Асен Василев и Кирил Петков Ви обвиняваха, че искате да платите на същите фирми и това е нередно, защото процедурите, макар и заварени, са инхаус. Каква е истината?

- Още един красноречив пример за лицемерието на тандема от "Продължаваме промяната". Финансовият министър Асен Василев разпореди да няма пари в бюджета за 2022 г. за инхаус договорите. Строителството на магистрала "Хемус" е по инхаус договори между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД. Още през 2021 г. работна група, назначена от Министъра на регионалното развитие и благоустройството, в която участва и настоящия служебен министър обяви, че инхаус процедурите противоречат на чл. 17 от ЗОП и съответно договорите, сключени по тях, са незаконни. Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков нарече това "престъплението на века"!

Едно от първите неща, които направих като министър на регионалното развитие, беше да поставя проблема с инхаус договорите за решаване. Още през януари т.г. предложих с писмо на премиера Кирил Петков, на вътрешния Бойко Рашков и на финансовия министър Асен Василев те да бъдат прекратени. Тримата стигнаха до проблема едва на 12 май, когато решиха, че договорите по "престъплението на века" трябва да бъдат узаконени като договори за строително-монтажни работи. Но дори и това не довършиха! Питайте ПП защо предложението не влезе в НС! И защо през цялото време блокираха работата на МРРБ? Сега същите саботьори се снимат охотно на недовършени магистрали и лицемерно обещават светло бъдеще.

Аз продължавам да смятам, че инхаус процедурите са порочни. По мое време няма нито един договор, който да е сключен по този начин. Всички възлагания бяха след открити конкурси, при стриктно спазване на закона за обществените поръчки.

- И хората, и бизнесът очакват с тревога зимата, уплашени са от инфлацията, енергийната криза. Как може държавата да им помогне?

- В момента всички се вълнуват от главоломно растящите цени на стоките от първа необходимост – хляб, мляко, яйца, олио. Да сте чули някой да дискутира този въпрос? Или да предлага мерки? България е с 18% инфлация – рекордни за целия ЕС. Във Франция например, държавата успя да укроти поскъпването до 6.8 %. И всички се питаме на кого дължим обедняването в такива размери на народа. Моят отговор е ясен – дължим го на „харвардският финансов експеримент“, който управляваше бюджета на България. Ако не го бяхме отстранили от властта, инфлацията щеше да надхвърли 30 %.

Част от бившите управляващи се хвалят, че са свалили ДДС на хляба на 0%, но подминават факта, че цените мръднаха надолу за кратко и то не с 20%, а сега отново бият нови рекорди. Даваме отстъпка за бензин, петролът поевтинява, а цените у нас продължават да са високи.

За мен основният проблем са слабите контролни органи, които трябва да санкционират фирмите, които злоупотребяват на пазара. Къде е КЗК? В миналия парламент ИТН предложи да бъде сменен съставът й, но ПП не се съгласиха. Защо? Защото искаха да държат мнозинството в КЗК. Въпросът не беше да се засили контролът и да се подобри работата на комисията, а кой да води бащина дружина. Така че, докато контролните органи не почнат да си вършат работата, каквито и данъци да сваляме, каквито и субсидии да даваме, спекулантите ще са господари на пазара.

Изключително сбъркана е политиката за подпомагане заради високите цени на тока – на всички фирми. Защо да подпомагаме печелившите фирми? Защо да плащаме на фирмите, които копаят криптовалута, например? Или тези, които например изнасят торове, в момента отчитат рекордни печалби? Това си е чисто прахосване на пари. Подходът трябва да е индивидуален, да се помогне на тези, които са на ръба да оцелеят. ИТН настояваше за това, но ПП отново се наложиха в парламента.

- ПП и БСП се хвалят и с увеличаването на пенсиите...

- ПП и БСП се карат чия е заслугата за това, а мен непрекъснато ме срещат хора, които се оплакват, че с „повишената“ пенсия могат да си позволят едва половината от храната, която си купуваха с предишната пенсия. Нещо повече, те не могат да разберат колко точно им е пенсията – заради различните добавки, индексации, компенсации. И има ощетени, а никой не желае да говори за тези проблеми. С рязкото вдигане на минималната пенсия се постъпи несправедливо спрямо хората, които цял живот са работили и съвестно са се осигурявали. В някои случаи говорим вече за 1-2 лева разлика. Работиш 40 години, осигуряваш се на цялата си заплата, а накрая получаваш 1-2 лева повече от този, който не е бил толкова съвестен. Аз нямам нищо против да се грижим за социално слабите, но това не трябва да става за сметка на коректните платци. Има нужда от реформа – експертите да кажат как точно да стане, но тя трябва да е справедлива. Защото в България справедливостта липсва най-много.

- „Стандарт“ прави най-голямата кампания за опазване на културно-историческото наследство и развитие на културно-историческия туризъм „Чудесата на България“ и подкрепя Бранд България, в създаването на който участва и регионалното министерство. Какво бихте посъветвали общините?

- Да бъдат активни. Културно-историческото наследство и туризмът, свързан с него, могат да бъдат основа за бързо развитие на всеки един регион, който успее да си го опази и рекламира. В регионалното министерство има програми за подобряване на инфраструктурата до културни и исторически обекти, които могат да се използват - примерно по програмите за териториално сътрудничество с Македония, Сърбия, Румъния. Достатъчно е да има добър проект, желание и решителност. Но нека не се лъжем - общините сами не могат да се справят с опазването на това ценно наследство. Трябва да се привличат инвеститори, трябва да се обединят усилията на обществото, общините и държавата. Иначе няма да има какво да завещаем на следващите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай